Reklama
Rozwiń
Reklama

Czerwone i białe na Czarnym Lądzie

„Po chlebie przyszło wino, drugi pokarm dany przez Stwórcę dla podtrzymywania życia doczesnego, ale pierwszy poprzez swoją znakomitość” – napisał Olivier de Serres w dziele „Theatre d'Agriculture” wydanym w roku 1600.

Publikacja: 16.06.2022 20:12

Czerwone i białe na Czarnym Lądzie

Foto: Adobe stock

W miarę upływających dekad i stuleci gromadzono coraz szerszą i rzetelniejszą wiedzę o początkach winiarstwa i drogach, jakimi się szerzyło. Stawało się jasne, że Bóg stworzył tylko wodę, a wino jest dziełem człowieka. W roku 1893 w książce „Kultura winorośli” Konrad Niklewicz wyjaśniał to, opierając się już na naukowych podstawach:

Grecy i Persowie, za pośrednictwem Żydów, wymieniali między sobą sadzonki, a Grecy rozprzestrzeniali je coraz dalej, do Italii, skąd trafiły nad Ren.

Pozostało jeszcze 89% artykułu

RP.PL i The New York Times w pakiecie!

Kup roczną subskrypcję w promocji Black Month - duet idealny i korzystaj podwójnie!

Zyskasz dodatkowo pełny dostęp do The New York Times na 12 miesięcy.

W pakiecie otrzymasz dostęp do NYT: News, Games, Cooking, Audio, Wirecutter i The Athletic.

Reklama
Historia
Wielkie Muzeum Egipskie otwarte dla zwiedzających. Po 20 latach budowy
Materiał Promocyjny
Aneta Grzegorzewska, Gedeon Richter: Leki generyczne też mogą być innowacyjne
Historia
Kongres Przyszłości Narodowej
Historia
Prawdziwa historia agentki Krystyny Skarbek. Nie była polską agentką
Historia
Niezależne Zrzeszenie Studentów świętuje 45. rocznicę powstania
Materiał Promocyjny
Raport o polskim rynku dostaw poza domem
Historia
Którędy Niemcy prowadzili Żydów na śmierć w Treblince
Materiał Promocyjny
Manager w erze AI – strategia, narzędzia, kompetencje AI
Reklama
Reklama