Czerwone i białe na Czarnym Lądzie

„Po chlebie przyszło wino, drugi pokarm dany przez Stwórcę dla podtrzymywania życia doczesnego, ale pierwszy poprzez swoją znakomitość” – napisał Olivier de Serres w dziele „Theatre d'Agriculture” wydanym w roku 1600.

Publikacja: 16.06.2022 20:12

Czerwone i białe na Czarnym Lądzie

Foto: Adobe stock

W miarę upływających dekad i stuleci gromadzono coraz szerszą i rzetelniejszą wiedzę o początkach winiarstwa i drogach, jakimi się szerzyło. Stawało się jasne, że Bóg stworzył tylko wodę, a wino jest dziełem człowieka. W roku 1893 w książce „Kultura winorośli” Konrad Niklewicz wyjaśniał to, opierając się już na naukowych podstawach:

Grecy i Persowie, za pośrednictwem Żydów, wymieniali między sobą sadzonki, a Grecy rozprzestrzeniali je coraz dalej, do Italii, skąd trafiły nad Ren.

Pozostało 89% artykułu

Złap mikołajkową okazję!

Czytaj dalej RP.PL.
Ciesz się dostępem do treści najbardziej opiniotwórczego medium w Polsce. Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.
Historia
Paweł Łepkowski: Najsympatyczniejszy ze wszystkich świętych
Historia
Mistrzowie narracji historycznej: Hebrajczycy
Historia
Bunt carskich strzelców
Historia
Wojna zimowa. Walka Dawida z Goliatem
Materiał Promocyjny
Przewaga technologii sprawdza się na drodze
Historia
Archeologia rozboju i kontrabandy
Materiał Promocyjny
Transformacja w miastach wymaga współpracy samorządu z biznesem i nauką