Czeskie przysłowie głosi: „Gdzie się piwo warzy, tam się dobrze darzy". Jego odpowiedniki istnieją we wszystkich językach. Polska wersja pochodzi z najwyższej półki, bo spod pióra samego Jana Kochanowskiego: „Gniewam się na te pieszczone ziemiany, co piwu radzi szukają przygany". Od kiedy ludzie „maczają wąsy w piwie"? jeszcze do niedawna za najstarszy dowód wytwarzania piwa uchodziły sumeryjskie gliniane tabliczki sprzed 6 tys. lat, odnalezione na terytorium obecnego Iraku, przechowywane w paryskim Luwrze, z wyrytymi na nich postaciami przygotowującymi piwo z orkiszu – odmiany pszenicy.
Najstarsze na świecie literackie dzieło wielkiej miary, epos „Gilgamesz" sprzed około 4700 lat, wspomina o piwie jako napoju ludzi cywilizowanych – to wyznacznik ówczesnej wyższej kultury, nieznany nieokrzesanym dzikusom: „Nie umiał Enkidu spożywać chleba, picia chmielu nie uczony (...) nie wiedział, jak jeść, jak pić napitek chmielony (...). Jedz chleb Enkidu, tak to jest w życiu. Pij napitek chmielony, taki jest świat" (Tablica druga, przekład Robert Stiller). Tysiąc lat później wśród Babilończyków, na tym samym terytorium, „napitek chmielony" jest już ujęty w Kodeksie Hammurabiego: „Jeżeli oberżystka [karczmarka] jako zapłatę za piwo zboża nie przyjęła, lecz według odważnika zbyt dużego srebro [pieniądze] przyjęła, bądź równowartość piwa względem wartości zboża obniżyła, i oberżystce tej udowodni się to, do wody wrzuci się ją [utopi]" (paragraf 108, przekład Marek Stępień).
W pogoni za rzeczywistością
Jeżeli chodzi o dowody bezpośrednie, nie zaś literackie, to za najstarszy na świecie zidentyfikowany browar uchodzi egipski Hierakonpolis na południu kraju, który liczy 3700 lat. Składa się z sześciu kadzi o pojemności 390 litrów.
Młodszą o sto lat instalację warzelniczą odkrył w Tell el-Farcha zespół polskich archeologów pod kierunkiem prof. Krzysztofa Ciałowicza z Uniwersytetu Jagiellońskiego. Zrekonstruowała ją trójwymiarowo Karolina Rosińska-Balik, też z UJ. Składa się z trzech gniazd na kadzie i mierzy 3,4 x 4 m. Struktura ta przypomina w planie trójlistną koniczynę. Otaczał ją murek wysokości 60 cm. Gniazda na kadzie oddzielone były niskimi i wąskimi ściankami. Do ustabilizowania samych kadzi służyła baza w postaci bryły glinianej otoczonej glinianym pierścieniem z wyraźną przerwą. Tego typu rozwiązanie służyło lepszej cyrkulacji powietrza, co pozwalało utrzymać stałą temperaturę.
Także na Cyprze pozostałości małego browaru sprzed 3500 lat odkopali archeolodzy z Uniwersytetu w Manchesterze, w Kissonerga-Skalia koło Pafos odsłonili ruiny kamiennej komory szerokości 2 m. Służyła do suszenia ziarna, słodowania i fermentowania słodu. Znaleziono tam również narzędzia wykorzystywane w procesie wytwarzania piwa – kamienne moździerze oraz tłuczki do rozbijania i miażdżenia ziaren, wielkie gliniane naczynia do podgrzewania powstającego piwa oraz małe dzbanki do przechowywania miodu i nektarów zaprawiających napój, nadające różne smaki i aromaty.