Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.
Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.
Treści, którym możesz zaufać.
Aktualizacja: 18.09.2025 17:13 Publikacja: 18.05.2023 21:00
Danie z wyhodowanej laboratoryjnie wołowiny w kuchni rozwojowej Aleph Farms. Izrael, 27 listopada 2022 r.
Foto: Bloomberg
Po upływie dekady od sukcesu amerykańskich badaczy holenderscy naukowcy zapowiadali przełom w uzyskiwaniu zwierzęcego białka. Prowadzili badania nad stworzeniem „befsztyków” nie z mięsa zwierząt hodowlanych, ale metodą przemysłową, w bioreaktorach, z komórek pobieranych ze zwierzęcych mięśni.
Sensacja wisiała w powietrzu, przynajmniej takie wrażenie można było odnieść, śledząc doniesienia medialne. „Jeżeli nawet nie za kilka lat, to na pewno już w tym stuleciu słowo »ubój« przejdzie do historii języka. Mięso nie będzie pochodziło z rzeźni, tylko z bioreaktorów. Wołowina, drób, wieprzowina będą produkowane w fabrykach” – tak zapowiadał w 2012 r. prof. Mark Post z holenderskiego uniwersytetu w Maastricht podczas kongresu zorganizowanego w Vancouver przez Amerykańskie Stowarzyszenie na rzecz Rozwoju Nauki. Prof. Post wystąpił z wykładem na ten temat także w warszawskim Centrum Nauki Kopernik.
Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.
Treści, którym możesz zaufać.
„Cud nad Wisłą” (15.08.1920) od paktu Ribbentrop–Mołotow (23.08.1939) z perspektywy obchodzenia rocznic dzieli t...
Żadne inne pomieszczenie nie definiuje lepiej roli Ameryki w świecie i żadne nie jest owiane większą tajemnicą....
12 września 1919 r., 106 lat temu, do niewielkiej monachijskiej siedziby Niemieckiej Partii Robotniczej (Deutsch...
Współczesna nauka pisze nową historię neandertalczyków. Udowodniła, że nie byli gatunkiem prymitywniejszym niż H...
1 września 1939 r. o godzinie 8 rano do rezydującego w Chartwell posła Izby Gmin Winstona Churchilla zadzwonił h...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas