Higiena żywności i portfela

Dużo produktów żywnościowych ulega zepsuciu na skutek zakażenia bakteriami, drożdżami, pleśnią. Szczególnie w gospodarstwach domowych. Nikt tego nie oblicza, podobnie jak strat spowodowanych niezdolnością do pracy osób, które uległy zatruciom pokarmowym w wyniku zjedzenia produktu nieświeżego lub zaatakowanego przez rozkruszka, wołka zbożowego czy owady, których domeną są produkty sypkie, takie jak mąka i kasze.

Aktualizacja: 21.01.2008 20:33 Publikacja: 21.01.2008 00:33

Higiena żywności i portfela

Foto: Rzeczpospolita

Widok człowieka, który beztrosko podarłby lub zniszczył nieodwracalnie jakiś banknot, wywołałby ogromne oburzenie. Tymczasem wszyscy, w mniejszym lub większym stopniu postępujemy podobnie jak on, tyle, że w nieco innej formie. Bo kupowanie żywności starannie wybieranej, którą przez niedbałość lub przechowywanie w niehigienicznych warunkach doprowadziliśmy do stanu nieprzydatności, można porównać do powyższego przykładu. Ale zniszczenie banknotu jest stratą niepowodującą następstwa dla zdrowia. A tego nie można powiedzieć o produktach nienadających się do spożycia na skutek zepsucia, które – w trosce o niedopuszczenie do marnotrawstwa – jednak częściowo przynajmniej konsumujemy. Efektem tego są dolegliwości żołądkowe, czasem tak silne i dokuczliwe, że wymagające interwencji lekarza. (...)

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Reklama
Historia
Kim naprawdę był Hans Kloss
Historia
Jakie tajemnice skrywa jeszcze więzienie przy Rakowieckiej w Warszawie
Historia
Zrabowany pierścień króla Zygmunta Starego w niemieckich rękach
Historia
Lądowa epopeja żaglowca Vasa
Historia
Wikingowie: w poszukiwaniu nowego domu
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama