Reklama

Kalorie rządziły i rządzą światem

„Jedzenie i picie jest integralną częścią historii społecznej” – tym zdaniem prof. Ernst Schubert rozpoczyna swoją książkę „Jedzenie i picie w średniowieczu”, następnie na 500 stronach ukazuje działanie tego mechanizmu w tamtej epoce. Najnowsze badania nad epoką kamienia dowodzą uniwersalności tej obserwacji – rozwój zależy od sposobu zdobywania pożywienia.

Publikacja: 05.08.2022 03:00

Kalorie rządziły i rządzą światem

Foto: Stock Adobe

Ludzkość poszukująca pokarmów coraz bardziej mięsnych (białka zwierzęce i kalorie pomagają przeżyć) rosła liczebnie, wędrowała i torowała sobie drogę w świecie. Żeby zdobyć więcej tych pokarmów, ćwiczyła własną sprawność i nauczyła się posługiwać środkami, dzięki którym ewoluowała ku cywilizacji: stworzyła broń, narzędzia, organizację społeczną. W miarę jak urozmaicało się jej pożywienie, rósł jej geniusz” – napisała w eseistycznym zapale Maguelonne Toussaint-Samat („Historia naturalna i moralna jedzenia”). Najnowsze badania amerykańskich antropologów i prymatologów w pełni potwierdzają tę wizję, a artykuł o tym ukazał się w czasopiśmie „Science”.

Pozostało jeszcze 85% artykułu

Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.

Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Treści, którym możesz zaufać.

Reklama
Historia świata
Tajemnice Pokojowej Nagrody Nobla
Materiał Promocyjny
Buduj z nami silniejszą Europę!
Historia świata
Upadek imperium templariuszy
Historia świata
Alchemicy – ich porażki i sukcesy
Historia świata
Litwin utracony. Historia pewnej tożsamości
Historia świata
Całun Turyński ma 2000 lat
Reklama
Reklama