Reklama
Rozwiń

Kalorie rządziły i rządzą światem

„Jedzenie i picie jest integralną częścią historii społecznej” – tym zdaniem prof. Ernst Schubert rozpoczyna swoją książkę „Jedzenie i picie w średniowieczu”, następnie na 500 stronach ukazuje działanie tego mechanizmu w tamtej epoce. Najnowsze badania nad epoką kamienia dowodzą uniwersalności tej obserwacji – rozwój zależy od sposobu zdobywania pożywienia.

Publikacja: 05.08.2022 03:00

Kalorie rządziły i rządzą światem

Foto: Stock Adobe

Ludzkość poszukująca pokarmów coraz bardziej mięsnych (białka zwierzęce i kalorie pomagają przeżyć) rosła liczebnie, wędrowała i torowała sobie drogę w świecie. Żeby zdobyć więcej tych pokarmów, ćwiczyła własną sprawność i nauczyła się posługiwać środkami, dzięki którym ewoluowała ku cywilizacji: stworzyła broń, narzędzia, organizację społeczną. W miarę jak urozmaicało się jej pożywienie, rósł jej geniusz” – napisała w eseistycznym zapale Maguelonne Toussaint-Samat („Historia naturalna i moralna jedzenia”). Najnowsze badania amerykańskich antropologów i prymatologów w pełni potwierdzają tę wizję, a artykuł o tym ukazał się w czasopiśmie „Science”.

Pozostało jeszcze 85% artykułu
Historia świata
A tak kochała Niemcy… Amerykanka, która straciła życie na osobiste polecenie Hitlera
Historia świata
Symboliczne gesty Ottona III i ich ponadczasowe przesłanie
Historia świata
Kolonizacja Ameryki Północnej. Trudne początki amerykańskiego snu
Historia świata
Pierwsze konklawe. Od kiedy papieża wybierają kardynałowie?
Materiał Promocyjny
Warunki rozwoju OZE w samorządach i korzyści z tego płynące
Historia świata
Stany Skłócone Ameryki. Podział na północ i południe USA
Materiał Promocyjny
Sezon motocyklowy wkrótce się rozpocznie, a Suzuki rusza z 19. edycją szkoleń