Reklama

Ugotowane szczątki króla

Henryk V w chwili śmierci przebywał we Francji. Transport zwłok monarchy do Anglii okazał się nie lada problemem.

Publikacja: 20.06.2008 10:16

Red

Nie udało się bowiem znaleźć balsamisty, który zabezpieczyłby ciało przed rozkładem. Ze względu na upały zwłoki pozbawiono wnętrzności i poćwiartowano.

Szczątki ugotowano, wywar i fragmenty ciała pochowano na cmentarzu w Vincennes, a kości przewieziono do Anglii.

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Reklama
Historia
Kim naprawdę był Hans Kloss
Historia
Jakie tajemnice skrywa jeszcze więzienie przy Rakowieckiej w Warszawie
Historia
Zrabowany pierścień króla Zygmunta Starego w niemieckich rękach
Historia
Lądowa epopeja żaglowca Vasa
Historia
Wikingowie: w poszukiwaniu nowego domu
Reklama
Reklama