Już za 19 zł miesięcznie przez rok
Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Aktualizacja: 15.07.2009 09:59 Publikacja: 15.07.2009 09:59
Twaróg domowy
Foto: Rzeczpospolita
Stąd też w kresowej kuchni znajdujemy wiele ciekawych przepisów z udziałem tego produktu.
Przypominam dziś recepturę na dobry domowy twaróg, dużo bardziej delikatny i naturalny, niż jakikolwiek twarożek kupiony w sklepie. Prezentuję także arcyciekawe niesłodkie pierożki z serem, typowe zwłaszcza dla kuchni kowieńskiej, zwane szałtanosami, co w języku litewskim znaczy „zimne nosy” (śaltanosiai). Na zakończenie zaś proponuję oryginalną twarożkowo-ziemniaczaną przekąseczkę, zwaną „serkiem kartoflanym”.
Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Pierwowzorem filmowego agenta J - 23 mógł być sowiecki agent Artur Ritter - Jastrzębski, ale równie dobrze James...
Odpowiedzialny biznes przechodzi kolejną ewolucję związaną z nowymi wymaganiami regulacyjnymi. Tym razem celem jest strategiczna transformacja pozwalająca na skuteczną ochronę środowiska i praw człowieka. Jak odpowiedzieć na te wyzwania?
Ludzkie szczątki znaleźli na terenie zamkniętego kilka lat temu aresztu śledczego przy ul. Rakowieckiej w Warsza...
Ukradziony w czasie II wojny światowej przez niemieckich żołnierzy pierścień króla Zygmunta I Starego jest w nie...
Jednym z najsłynniejszych na świecie zabytków jest Regalskeppet, szwedzki okręt królewski Vasa, eksponowany w Sz...
Dla wikingów urządzanie się na Grenlandii było przedsięwzięciem na miarę kolonizacji Księżyca – już choćby z pow...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas