Uroki domowego twarogu

Wyjątkowa rola białego sera twarogowego to jedna z cech, jakie wyróżniają polską kuchnię spośród wszystkich innych. No a najlepszy poziom reprezentowało w Rzeczpospolitej – nie licząc może Wielkopolski – mleczarstwo północno-wschodnich Kresów.

Publikacja: 15.07.2009 09:59

Twaróg domowy

Twaróg domowy

Foto: Rzeczpospolita

Stąd też w kresowej kuchni znajdujemy wiele ciekawych przepisów z udziałem tego produktu.

Przypominam dziś recepturę na dobry domowy twaróg, dużo bardziej delikatny i naturalny, niż jakikolwiek twarożek kupiony w sklepie. Prezentuję także arcyciekawe niesłodkie pierożki z serem, typowe zwłaszcza dla kuchni kowieńskiej, zwane szałtanosami, co w języku litewskim znaczy „zimne nosy” (śaltanosiai). Na zakończenie zaś proponuję oryginalną twarożkowo-ziemniaczaną przekąseczkę, zwaną „serkiem kartoflanym”.

[ramka]ser śmietankowy

2 l mleka ? 500 ml kwaśnej śmietany ? sól[/ramka]

Mleko zagotować i zdjąć z ognia. Gdy nieco przestygnie, wlać śmietanę, wymieszać i odstawić na 24 godziny.

Wstawić do większego garnka z wodą o temperaturze 75-80 st. i postawić na bardzo małym ogniu. Gdy mleko się zetnie, przelać na lnianą ściereczkę, związać rogi i zawiesić na godzinę nad zlewem lub garnkiem. Potem – nadal w ściereczce – umieścić między dwoma deseczkami, pod przyciskiem i ustawić na lekkiej pochyłości, żeby płyn swobodnie ściekał. Gotowy ser natrzeć solą i ustawić w słonecznym pomieszczeniu, codziennie nacierać solą. Po 4-5 dniach przełożyć do lodówki.

[ramka]szałtanosy

ciasto: 1 szklanka mąki

1 jajko

szczypta soli

farsz: 2 l słodkiego mleka

2 l dobrze zsiadłego mleka

2 jajka

1 łyżka masła

1 łyżka tartej bułki

kwaśna śmietana

sól[/ramka]

Słodkie mleko zagotować, zsiadłe rozbełtać. Wlać słodkie do zsiadłego, zamieszać i poczekać, aż się zetnie. Wylać na lnianą ściereczkę i zawiesić do osączenia na ok. 1,5 godziny.

Mąkę wsypać do miski, wbić jajko i dodać szczyptę soli. Mieszać odwrotną stroną widelca, stopniowo dolewając 125 ml ciepłej wody. Wyłożyć całą masę na stolnicę i wyrobić ciasto – powinno być dosyć miękkie i elastyczne. Przykryć szmatką, żeby nie wysychało i odstawić.

Do osączonego twarogu wbić jajka, dodać szczyptę soli i wymieszać.

Ciasto cienko rozwałkować i powycinać kółka o średnicy 5 (lub nieco mniej) centymetrów. Formować kulki z sera, układać na cieście i zaklejać pierożki. Gotować w osolonym wrzątku, wyjmować łyżką cedzakową 1 minutę po wypłynięciu.

Podawać polane masłem ze zrumienioną tartą bułką. Osobno podać kwaśną śmietanę.

[srodtytul]serek kartoflany

1 kg ziemniaków

1 kg twarogu

3 żółtka

100 g masła

1 łyżka kminku

sól i pieprz[/srodtytul]

Ziemniaki ugotować i zmielić lub rozgnieść. Wbić żółtka, dodać odciśnięty twaróg, masło i kminek, doprawić pieprzem i solą.

Owinąć masę lnianą ściereczką, ułożyć między deseczkami, przycisnąć i zostawić na 2 godziny.

Podawać pokrojony w kostkę – do piwa itp.

[i]Piotr Bikont dziennikarz, znawca kuchni i smakosz, autor publikacji kulinarnych[/i]

Stąd też w kresowej kuchni znajdujemy wiele ciekawych przepisów z udziałem tego produktu.

Przypominam dziś recepturę na dobry domowy twaróg, dużo bardziej delikatny i naturalny, niż jakikolwiek twarożek kupiony w sklepie. Prezentuję także arcyciekawe niesłodkie pierożki z serem, typowe zwłaszcza dla kuchni kowieńskiej, zwane szałtanosami, co w języku litewskim znaczy „zimne nosy” (śaltanosiai). Na zakończenie zaś proponuję oryginalną twarożkowo-ziemniaczaną przekąseczkę, zwaną „serkiem kartoflanym”.

Pozostało jeszcze 82% artykułu
Historia
Co naprawdę ustalono na konferencji w Jałcie
Materiał Promocyjny
Berlingo VAN od 69 900 zł netto
Historia
Ten mały Biały Dom. Co kryje się pod siedzibą prezydenta USA?
Historia
Most powietrzny Alaska–Syberia. Jak Amerykanie dostarczyli Sowietom samoloty
Historia
Dlaczego we Francji zakazano publicznych egzekucji
Materiał Partnera
Warunki rozwoju OZE w samorządach i korzyści z tego płynące
Historia
Tolek Banan i esbecy
Materiał Promocyjny
Suzuki Moto Road Show już trwa. Znajdź termin w swoim mieście