Uroki domowego twarogu

Wyjątkowa rola białego sera twarogowego to jedna z cech, jakie wyróżniają polską kuchnię spośród wszystkich innych. No a najlepszy poziom reprezentowało w Rzeczpospolitej – nie licząc może Wielkopolski – mleczarstwo północno-wschodnich Kresów.

Publikacja: 15.07.2009 09:59

Twaróg domowy

Twaróg domowy

Foto: Rzeczpospolita

Stąd też w kresowej kuchni znajdujemy wiele ciekawych przepisów z udziałem tego produktu.

Przypominam dziś recepturę na dobry domowy twaróg, dużo bardziej delikatny i naturalny, niż jakikolwiek twarożek kupiony w sklepie. Prezentuję także arcyciekawe niesłodkie pierożki z serem, typowe zwłaszcza dla kuchni kowieńskiej, zwane szałtanosami, co w języku litewskim znaczy „zimne nosy” (śaltanosiai). Na zakończenie zaś proponuję oryginalną twarożkowo-ziemniaczaną przekąseczkę, zwaną „serkiem kartoflanym”.

[ramka]ser śmietankowy

2 l mleka ? 500 ml kwaśnej śmietany ? sól[/ramka]

Mleko zagotować i zdjąć z ognia. Gdy nieco przestygnie, wlać śmietanę, wymieszać i odstawić na 24 godziny.

Wstawić do większego garnka z wodą o temperaturze 75-80 st. i postawić na bardzo małym ogniu. Gdy mleko się zetnie, przelać na lnianą ściereczkę, związać rogi i zawiesić na godzinę nad zlewem lub garnkiem. Potem – nadal w ściereczce – umieścić między dwoma deseczkami, pod przyciskiem i ustawić na lekkiej pochyłości, żeby płyn swobodnie ściekał. Gotowy ser natrzeć solą i ustawić w słonecznym pomieszczeniu, codziennie nacierać solą. Po 4-5 dniach przełożyć do lodówki.

[ramka]szałtanosy

ciasto: 1 szklanka mąki

1 jajko

szczypta soli

farsz: 2 l słodkiego mleka

2 l dobrze zsiadłego mleka

2 jajka

1 łyżka masła

1 łyżka tartej bułki

kwaśna śmietana

sól[/ramka]

Słodkie mleko zagotować, zsiadłe rozbełtać. Wlać słodkie do zsiadłego, zamieszać i poczekać, aż się zetnie. Wylać na lnianą ściereczkę i zawiesić do osączenia na ok. 1,5 godziny.

Mąkę wsypać do miski, wbić jajko i dodać szczyptę soli. Mieszać odwrotną stroną widelca, stopniowo dolewając 125 ml ciepłej wody. Wyłożyć całą masę na stolnicę i wyrobić ciasto – powinno być dosyć miękkie i elastyczne. Przykryć szmatką, żeby nie wysychało i odstawić.

Do osączonego twarogu wbić jajka, dodać szczyptę soli i wymieszać.

Ciasto cienko rozwałkować i powycinać kółka o średnicy 5 (lub nieco mniej) centymetrów. Formować kulki z sera, układać na cieście i zaklejać pierożki. Gotować w osolonym wrzątku, wyjmować łyżką cedzakową 1 minutę po wypłynięciu.

Podawać polane masłem ze zrumienioną tartą bułką. Osobno podać kwaśną śmietanę.

[srodtytul]serek kartoflany

1 kg ziemniaków

1 kg twarogu

3 żółtka

100 g masła

1 łyżka kminku

sól i pieprz[/srodtytul]

Ziemniaki ugotować i zmielić lub rozgnieść. Wbić żółtka, dodać odciśnięty twaróg, masło i kminek, doprawić pieprzem i solą.

Owinąć masę lnianą ściereczką, ułożyć między deseczkami, przycisnąć i zostawić na 2 godziny.

Podawać pokrojony w kostkę – do piwa itp.

[i]Piotr Bikont dziennikarz, znawca kuchni i smakosz, autor publikacji kulinarnych[/i]

Historia
Telefony komórkowe - techniczne arcydzieło dla każdego
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Historia
Paweł Łepkowski: Najsympatyczniejszy ze wszystkich świętych
Historia
Mistrzowie narracji historycznej: Hebrajczycy
Historia
Bunt carskich strzelców
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Historia
Wojna zimowa. Walka Dawida z Goliatem