Reklama
Rozwiń

W języku polskim

Publikacja: 21.04.2008 06:36

Koszer (od hebr. kaszer: nadający się, odpowiedni) – stan potraw, naczyń lub innych przedmiotów uznanych za rytualnie czyste i nadające się do użytku zgodnie z żydowskimi przepisami religijnymi – także te potrawy lub przedmioty. Ponadto – przepisy żydowskie dotyczące zachowania rytualnej czystości pokarmów lub przedmiotów. W sądzie rabinicznym – uznanie czyjejś wiarygodności. Kategoria koszerności w judaizmie odnosi się do wielu dziedzin, m.in. zgodnego z nakazami wytwarzania i przechowywania w nienaruszonym stanie zwojów Tory, tefilin, mezuzy czy budowy mykwy.

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Historia
Jakie tajemnice skrywa jeszcze więzienie przy Rakowieckiej w Warszawie
Historia
Zrabowany pierścień króla Zygmunta Starego w niemieckich rękach
Historia
Lądowa epopeja żaglowca Vasa
Historia
Wikingowie: w poszukiwaniu nowego domu
Historia
07 potyka się o własne nogi. Odtajnione akta ujawniły nieznane fakty o porwaniu Bohdana Piaseckiego