Cuda z paschalnego chleba

Maca to najprostszy gatunek pieczywa na świecie. Tylko mąka i woda. Twarde, płaskie i kruche przaśniki, zwykle kwadratowe, zawsze podziurkowane, żeby ciasto nic a nic nie urosło.

Publikacja: 28.07.2008 12:59

Cuda z paschalnego chleba

Foto: stockfood

Według biblijnej Księgi Wyjścia Izraelici uciekali z Egiptu tak nagle i w takim pośpiechu, że nie mogli czekać, aż ciasto na chleb wyrośnie, i tak powstała pierwsza maca. Ponieważ świętowanie Paschy ma przede wszystkim na celu upamiętnienie owych wydarzeń sprzed trzech tysięcy lat, jedzenie macy jest obowiązkiem, ale i błogosławieństwem każdego religijnego Żyda. Co więcej, podczas paschalnego tygodnia maca jest jedynym dozwolonym pieczywem i w ogóle jedyną dozwoloną formą spożywania jakiegokolwiek ziarna.

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Reklama
Historia
Kim naprawdę był Hans Kloss
Materiał Promocyjny
25 lat działań na rzecz zrównoważonego rozwoju
Historia
Jakie tajemnice skrywa jeszcze więzienie przy Rakowieckiej w Warszawie
Historia
Zrabowany pierścień króla Zygmunta Starego w niemieckich rękach
Historia
Lądowa epopeja żaglowca Vasa
Historia
Wikingowie: w poszukiwaniu nowego domu
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama