Cuda z paschalnego chleba

Maca to najprostszy gatunek pieczywa na świecie. Tylko mąka i woda. Twarde, płaskie i kruche przaśniki, zwykle kwadratowe, zawsze podziurkowane, żeby ciasto nic a nic nie urosło.

Publikacja: 28.07.2008 12:59

Cuda z paschalnego chleba

Foto: stockfood

Według biblijnej Księgi Wyjścia Izraelici uciekali z Egiptu tak nagle i w takim pośpiechu, że nie mogli czekać, aż ciasto na chleb wyrośnie, i tak powstała pierwsza maca. Ponieważ świętowanie Paschy ma przede wszystkim na celu upamiętnienie owych wydarzeń sprzed trzech tysięcy lat, jedzenie macy jest obowiązkiem, ale i błogosławieństwem każdego religijnego Żyda. Co więcej, podczas paschalnego tygodnia maca jest jedynym dozwolonym pieczywem i w ogóle jedyną dozwoloną formą spożywania jakiegokolwiek ziarna.

Z tego też zapewne powodu maca w różnej postaci – mielona, kruszona, moczona – zastępuje mąkę i jej produkty w bardzo wielu daniach, nadając im charakterystyczny smak i konsystencję.

75 g macy (sześć kwadratów o boku 12 cm)

2 jajka

2 łyżki esencjonalnego rosołu

1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki

sól

Macę zemleć albo utłuc w moździerzu.

Ubić białka na sztywną pianę. Ostrożnie wmieszać żółtka, następnie macę i pietruszkę. Odstawić w chłodne miejsce na pół godziny.Umoczonymi w wodzie dłońmi formować kulki o średnicy 2 cm – w czasie gotowania podwoją swą objętość. Wrzucić do dużej ilości osolonego wrzątku. Gotować na małym ogniu. Po wypłynięciu klusek na wierzch wyjąć je łyżką cedzakową.

Podawać w rosole, po cztery – pięć knedelków na talerz.

– Można doprawić szczyptą suszonego imbiru.

– Do ciasta można dodać szpiku wołowego, siekanej cebuli, mielonych migdałów.

(proporcje na kwadratową formę do pieczenia długości 25 cm)

14 kwadratów macy o boku 12 cm

500 ml mleka

5 jajek

1 kg szpinaku

250 g sera feta

2 ząbki czosnku, pieprz

2 szczypty świeżo startej gałki muszkatołowej

3 łyżki oleju z winogron (lub innego)

Szpinak opłukać, odcisnąć z wody i przesuszyć. Pokroić w miarę drobno i podsmażyć na oleju. Po przestudzeniu dodać pokruszony ser, wbić trzy żółtka, wycisnąć czosnek. Wymieszać i doprawić gałką muszkatołową oraz pieprzem. Ubić pianę z trzech białek i wymieszać ze szpinakowym farszem.Mace namoczyć w ciepłym mleku „do pierwszego zmięknięcia”. Formę do ciasta lub żaroodpornego naczynia wysmarować niewielką ilością oleju. Wyłożyć spód formy i boki zmiękłą macą (do wyłożenia boków kwadraty macy podzielić na pół). Nałożyć farsz i przykryć z wierzchu warstwą macy. Pozostałe dwa jajka ubić z trzema łyżkami mleka i wylać na placek. Piec w 180 st. przez ok. 30 minut.

– Ser feta można zastąpić twarożkiem, ale wtedy do farszu trzeba dodać soli.

– Farsz można też doprawić imbirem.

Według biblijnej Księgi Wyjścia Izraelici uciekali z Egiptu tak nagle i w takim pośpiechu, że nie mogli czekać, aż ciasto na chleb wyrośnie, i tak powstała pierwsza maca. Ponieważ świętowanie Paschy ma przede wszystkim na celu upamiętnienie owych wydarzeń sprzed trzech tysięcy lat, jedzenie macy jest obowiązkiem, ale i błogosławieństwem każdego religijnego Żyda. Co więcej, podczas paschalnego tygodnia maca jest jedynym dozwolonym pieczywem i w ogóle jedyną dozwoloną formą spożywania jakiegokolwiek ziarna.

Historia
Zabójca ze STASI skazany. Zastrzelił Kukuczkę
Historia
Historia analizy języka naturalnego, część II
Historia
Czy Niemcy oddadzą traktat pokojowy z Krzyżakami
Historia
80 lat temu przez Dulag 121 przeszła ludność Warszawy
Historia
Gdy macierzyństwo staje się obowiązkiem... Kobiety w III Rzeszy