Reklama
Rozwiń

Z wieloma farszami naraz

W kwestii strucli panuje wielkie pomieszanie. Najsamprzód trzeba stwierdzić, że wbrew dość rozpowszechnionemu w Polsce przekonaniu strucla i strudel to dwie kompletnie różne rzeczy, choć jedno i drugie jest nadziewanym ciastem. Strudel pochodzi z Austrii, robi się go z ciasta listkowego, bez drożdży, i nadziewa na słodko lub pikantnie (przepis podawałem tu przy innej okazji). Natomiast struclę robi się z ciasta drożdżowego.

Publikacja: 22.09.2008 11:04

Z wieloma farszami naraz

Foto: stockfood

W słynnej „Kuchni koszernej” Rebekki Wolf strucla to nic innego niż chałka (słowo chałka w tej książce nie występuje w ogóle). Strucla może oznaczać drożdżowe ciasto zaplatane, ale także, a może przede wszystkim, zawijane. Do Rzeczypospolitej trafiła najpewniej z Niemiec, poprzez właśnie kuchnię żydowską, i stała się także tradycyjnym daniem świątecznym w wielu domach chrześcijańskich (na ziemi krajeńskiej na stole wigilijnym często pojawiała się „żydowska strucla z rodzynkami”).

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Reklama
Historia
Jakie tajemnice skrywa jeszcze więzienie przy Rakowieckiej w Warszawie
Materiał Promocyjny
25 lat działań na rzecz zrównoważonego rozwoju
Historia
Zrabowany pierścień króla Zygmunta Starego w niemieckich rękach
Historia
Lądowa epopeja żaglowca Vasa
Historia
Wikingowie: w poszukiwaniu nowego domu
Historia
07 potyka się o własne nogi. Odtajnione akta ujawniły nieznane fakty o porwaniu Bohdana Piaseckiego
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama