Uszy trójgraniastych kapeluszy

Publikacja: 06.10.2008 07:59

Uszy trójgraniastych kapeluszy

Foto: stockfood

Purim to jedno z najradośniejszych świąt żydowskich. Upamiętnia ocalenie Żydów przed zagładą szykowaną przez wezyra Hamana dzięki mądrości i sprytowi królowej Estery. Jest to czas wielkiego ucztowania i przesyłania sobie nawzajem prezentów w postaci smakołyków.

Potrawy na purimowym stole na różne sposoby nawiązują do legendy opisanej w „Księdze Estery”. Najbardziej bodaj charakterystyczne są hamantasze, kruche ciasteczka z makowym, orzechowym lub owocowym nadzieniem. Co do ich nazwy istnieje trochę nieporozumień. Niektórzy nazywają je uszami Hamana, ale uszy wcale tak nie wyglądają, prawdziwe „uszy” jedzą na Purim sefardyjczycy, którzy smażą cienkie ciasto w głębokim oleju, nadając mu „uszate” kształty. Z kolei „tasze” (niem. Taschen) zdaje się sugerować sakiewki – i niektórzy też pieką je w formie trójkątnych pierożków. Tymczasem klasyczne hamantaszki mają oryginalny kształt trójgraniastego kapelusza, który miał nosić znienawidzony wezyr.

[ramka][b]hamantaszki[/b]

ciasto: 250 g mąki • 2 łyżki cukru • 2 – 3 krople esencji waniliowej • szczypta soli • 150 g masła • 2 jajka • ew. trochę mleka

farsz makowy: 150 g maku • 2/3 szklanki mleka • 2 łyżki miodu • 1,5 łyżki masła • 4 łyżki rodzynek • 4 łyżki cukru • skórka z 1 cytryny • 1 łyżka soku cytrynowego[/ramka]

Mąkę przesiać, a następnie wymieszać z cukrem i esencją waniliową, dodać szczyptę soli. Masło pokroić na kawałki i zagnieść z mąką. Dodać jedno żółtko i wyrobić dość miękkie ciasto (ewentualnie dodać 2 – 3 łyżki mleka). Zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na kilka godzin.

Mleko wlać do rondelka i wsypać mak. Podgrzewać na małym ogniu, często mieszając, aż płyn zgęstnieje (ok. 15 minut). Dodać miód, rodzynki, masło oraz cukier i gotować jeszcze 5 minut. Dodać skórkę otartą z cytryny i sok, wymieszać dokładnie i schłodzić.

Rozwałkować ciasto na grubość ok. 3 mm i wycinać krążki o średnicy 6 – 8 cm. Nakładać trochę farszu na środek i podnieść brzegi z trzech stron, częściowo zlepiając trzy boki, pozostawiając środek otwarty – powstanie forma zbliżona do trójgraniastego kapelusza.

Układać ciasteczka na wysmarowanej masłem blasze i piec ok. 20 minut w temperaturze 180 st., aż się zazłocą. Pozostawić do przestygnięcia, gdyż gorące są zbyt delikatne i łatwo się kruszą.

[ramka][b]ciasteczka królowej Estery[/b]

2 szklanki przesianej mąki • pół łyżeczki proszku do pieczenia • 150 g masła • pół szklanki cukru • 1 jajko • 1 – 2 łyżki maku

Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. 100 g masła utrzeć z cukrem, dodając jajko i łyżkę wody. Połączyć z mąką i dosypać mak. Wyrobić gładkie, twarde ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na kilka godzin.

Rozwałkować ciasto i wycinać ciasteczka dowolnego kształtu. Układać na wysmarowanej resztą masła blasze. Piec 10 – 15 minut w temperaturze 160 st., aż ciasteczka się lekko przyrumienią.[/ramka]

Historia
Co naprawdę ustalono na konferencji w Jałcie
Historia
Ten mały Biały Dom. Co kryje się pod siedzibą prezydenta USA?
Historia
Most powietrzny Alaska–Syberia. Jak Amerykanie dostarczyli Sowietom samoloty
Historia
Dlaczego we Francji zakazano publicznych egzekucji
Materiał Promocyjny
Warunki rozwoju OZE w samorządach i korzyści z tego płynące
Historia
Tolek Banan i esbecy
Materiał Promocyjny
Sezon motocyklowy wkrótce się rozpocznie, a Suzuki rusza z 19. edycją szkoleń