Reklama

Kugel (2)

Historycznie rzecz biorąc, kugle wywodzą się z Niemiec, gdzie jadano je co najmniej od XIII wieku.

Publikacja: 09.06.2008 13:12

Kugel (2)

Foto: Rzeczpospolita

I choć dziś kojarzą się głównie z deserem, to jednak te najdawniejsze były podobno pikantne. Można by o nich całą książkę napisać, bo jest ich wielka rozmaitość. Łączy je wszystkie forma zapiekanki ze znaczącym udziałem jajek, ale w kwestii pozostałych składników, a także konsystencji potrawy panuje całkowita dowolność, w ramach – oczywiście – fundamentalnych zasad kuchni koszer.

W przeciwieństwie do czulentu kugel bywa raczej dodatkiem do mięsa niż samodzielnym daniem. Pod tym względem wyjątkiem mogą być kugle ziemniaczane, które zresztą zrobiły największą karierę – jest to dokładnie to samo co babka ziemniaczana.

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Reklama
Historia
Kim naprawdę był Hans Kloss
Historia
Jakie tajemnice skrywa jeszcze więzienie przy Rakowieckiej w Warszawie
Historia
Zrabowany pierścień króla Zygmunta Starego w niemieckich rękach
Historia
Lądowa epopeja żaglowca Vasa
Historia
Wikingowie: w poszukiwaniu nowego domu
Reklama
Reklama