Reklama

Kuchnia pod mezuzą - Gęś

Wielka kariera gęsi w kuchni koszernej jest jak najbardziej zrozumiała. Tłuszcz z niej wytapiany zastępuje wieprzowy smalec, a z jednej gęsi tego tłuszczu jest całkiem sporo.

Publikacja: 16.06.2008 14:47

Kuchnia pod mezuzą - Gęś

Foto: stockfood

Poza tym gęsina jest najbardziej z całego drobiu treściwa, sycąca. Są też cenne i obfite podroby. No i jeszcze pierze, którym dziewczęta wypychały poduszki i pierzyny na swoją wyprawę.Hodowla gęsi była specjalnością Żydów już od średniowiecza, stały się one nieodłącznym elementem krajobrazu każdego sztetł. Przyrządza się z nich mnóstwo ciekawych potraw, z których koronną jest gęś pieczona, najcenniejsza ozdoba szabatowego stołu.

Kuchnia żydowska zna wiele rozmaitych farszów do drobiu, ja wybrałem moje ulubione nadzienie – z ziemniaków. Bardzo łatwo je przyrządzić, jest tanie, a przy tym rewelacyjnie pyszne. Bardziej popularna była wersja z ziemniakami ugotowanymi, rozgniecionymi na purée, doprawionymi jajkiem, podsmażoną cebulą i zieloną pietruszką – taki farsz jadało się też osobno jako bulbes. Wybrałem jednak ziemniaki surowe, preferowane przez Żydów na Kresach i bardzo charakterystyczne dla kresowej kuchni. Tak samo można faszerować kurczaki i kaczki.

 

 

gęś (2 – 2,5 kg)

Reklama
Reklama

4 ząbki czosnku

2 łyżeczki zmielonej słodkiej papryki

1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu

2 łyżeczki soli

nadzienie:

500 g ziemniaków

Reklama
Reklama

1 cebula

2 jajka

2 łyżki gęsiego smalcu

1 łyżeczka majeranku

pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

2 łyżeczki soli

Reklama
Reklama

Czosnek wycisnąć i wymieszać z papryką, pieprzem i solą. Natrzeć tym gęś i odłożyć na co najmniej godzinę.

Ziemniaki obrać i zetrzeć. Wątróbkę oczyścić z błon i posiekać. Drobno posiekać także cebulę i podsmażyć na smalcu. Dodać wątróbkę i smażyć, mieszając, ok. 5 minut. Dodać ziemniaki i smażyć, dalej mieszając, ok. 3 minut. Odstawić do wystygnięcia.

Jajka roztrzepać widelcem i wymieszać z przestudzonym farszem. Doprawić majerankiem, pieprzem i solą. Nadziać farszem gęś i zaszyć.

Włożyć do brytfanny, skropić wodą, wstawić do piekarnika (180 st.) i piec 2 – 3 godziny, aż mięso stanie się miękkie. W czasie pieczenia polewać gęś wyciekającym z niej sosem.

– gęsi smalec można zastąpić olejem

Reklama
Reklama

– zamiast majeranku można do farszu dodać czubrycę

– do farszu można też dodać posiekaną gęsią wątróbkę

 

 

Historia
Artefakty z Auschwitz znów na aukcji w Niemczech. Polski rząd tym razem nie reaguje
Historia
Julia Boyd: Po wojnie nikt nie zapytał Niemców: „Co wyście sobie myśleli?”
Historia
W Kijowie upamiętniono Jerzego Giedroycia
Historia
Pamiątki Pierwszego Narodu wracają do Kanady. Papież Leon XIV zakończył podróż Franciszka
Historia
Wielkie Muzeum Egipskie otwarte dla zwiedzających. Po 20 latach budowy
Materiał Promocyjny
Lojalność, która naprawdę się opłaca. Skorzystaj z Circle K extra
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama
Reklama