Reklama

Kuchnia pod mezuzą - Gęś

Wielka kariera gęsi w kuchni koszernej jest jak najbardziej zrozumiała. Tłuszcz z niej wytapiany zastępuje wieprzowy smalec, a z jednej gęsi tego tłuszczu jest całkiem sporo.

Publikacja: 16.06.2008 14:47

Kuchnia pod mezuzą - Gęś

Foto: stockfood

Poza tym gęsina jest najbardziej z całego drobiu treściwa, sycąca. Są też cenne i obfite podroby. No i jeszcze pierze, którym dziewczęta wypychały poduszki i pierzyny na swoją wyprawę.Hodowla gęsi była specjalnością Żydów już od średniowiecza, stały się one nieodłącznym elementem krajobrazu każdego sztetł. Przyrządza się z nich mnóstwo ciekawych potraw, z których koronną jest gęś pieczona, najcenniejsza ozdoba szabatowego stołu.

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Reklama
Historia
Kim naprawdę był Hans Kloss
Historia
Jakie tajemnice skrywa jeszcze więzienie przy Rakowieckiej w Warszawie
Historia
Zrabowany pierścień króla Zygmunta Starego w niemieckich rękach
Historia
Lądowa epopeja żaglowca Vasa
Historia
Wikingowie: w poszukiwaniu nowego domu
Reklama
Reklama