Poza tym gęsina jest najbardziej z całego drobiu treściwa, sycąca. Są też cenne i obfite podroby. No i jeszcze pierze, którym dziewczęta wypychały poduszki i pierzyny na swoją wyprawę.Hodowla gęsi była specjalnością Żydów już od średniowiecza, stały się one nieodłącznym elementem krajobrazu każdego sztetł. Przyrządza się z nich mnóstwo ciekawych potraw, z których koronną jest gęś pieczona, najcenniejsza ozdoba szabatowego stołu.
Kuchnia żydowska zna wiele rozmaitych farszów do drobiu, ja wybrałem moje ulubione nadzienie – z ziemniaków. Bardzo łatwo je przyrządzić, jest tanie, a przy tym rewelacyjnie pyszne. Bardziej popularna była wersja z ziemniakami ugotowanymi, rozgniecionymi na purée, doprawionymi jajkiem, podsmażoną cebulą i zieloną pietruszką – taki farsz jadało się też osobno jako bulbes. Wybrałem jednak ziemniaki surowe, preferowane przez Żydów na Kresach i bardzo charakterystyczne dla kresowej kuchni. Tak samo można faszerować kurczaki i kaczki.
gęś (2 – 2,5 kg)