Kuchnia pod mezuzą - Gęś

Wielka kariera gęsi w kuchni koszernej jest jak najbardziej zrozumiała. Tłuszcz z niej wytapiany zastępuje wieprzowy smalec, a z jednej gęsi tego tłuszczu jest całkiem sporo.

Publikacja: 16.06.2008 14:47

Kuchnia pod mezuzą - Gęś

Foto: stockfood

Poza tym gęsina jest najbardziej z całego drobiu treściwa, sycąca. Są też cenne i obfite podroby. No i jeszcze pierze, którym dziewczęta wypychały poduszki i pierzyny na swoją wyprawę.Hodowla gęsi była specjalnością Żydów już od średniowiecza, stały się one nieodłącznym elementem krajobrazu każdego sztetł. Przyrządza się z nich mnóstwo ciekawych potraw, z których koronną jest gęś pieczona, najcenniejsza ozdoba szabatowego stołu.

Kuchnia żydowska zna wiele rozmaitych farszów do drobiu, ja wybrałem moje ulubione nadzienie – z ziemniaków. Bardzo łatwo je przyrządzić, jest tanie, a przy tym rewelacyjnie pyszne. Bardziej popularna była wersja z ziemniakami ugotowanymi, rozgniecionymi na purée, doprawionymi jajkiem, podsmażoną cebulą i zieloną pietruszką – taki farsz jadało się też osobno jako bulbes. Wybrałem jednak ziemniaki surowe, preferowane przez Żydów na Kresach i bardzo charakterystyczne dla kresowej kuchni. Tak samo można faszerować kurczaki i kaczki.

 

 

gęś (2 – 2,5 kg)

4 ząbki czosnku

2 łyżeczki zmielonej słodkiej papryki

1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu

2 łyżeczki soli

nadzienie:

500 g ziemniaków

1 cebula

2 jajka

2 łyżki gęsiego smalcu

1 łyżeczka majeranku

pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

2 łyżeczki soli

Czosnek wycisnąć i wymieszać z papryką, pieprzem i solą. Natrzeć tym gęś i odłożyć na co najmniej godzinę.

Ziemniaki obrać i zetrzeć. Wątróbkę oczyścić z błon i posiekać. Drobno posiekać także cebulę i podsmażyć na smalcu. Dodać wątróbkę i smażyć, mieszając, ok. 5 minut. Dodać ziemniaki i smażyć, dalej mieszając, ok. 3 minut. Odstawić do wystygnięcia.

Jajka roztrzepać widelcem i wymieszać z przestudzonym farszem. Doprawić majerankiem, pieprzem i solą. Nadziać farszem gęś i zaszyć.

Włożyć do brytfanny, skropić wodą, wstawić do piekarnika (180 st.) i piec 2 – 3 godziny, aż mięso stanie się miękkie. W czasie pieczenia polewać gęś wyciekającym z niej sosem.

– gęsi smalec można zastąpić olejem

– zamiast majeranku można do farszu dodać czubrycę

– do farszu można też dodać posiekaną gęsią wątróbkę

 

 

Poza tym gęsina jest najbardziej z całego drobiu treściwa, sycąca. Są też cenne i obfite podroby. No i jeszcze pierze, którym dziewczęta wypychały poduszki i pierzyny na swoją wyprawę.Hodowla gęsi była specjalnością Żydów już od średniowiecza, stały się one nieodłącznym elementem krajobrazu każdego sztetł. Przyrządza się z nich mnóstwo ciekawych potraw, z których koronną jest gęś pieczona, najcenniejsza ozdoba szabatowego stołu.

Historia
Telefony komórkowe - techniczne arcydzieło dla każdego
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Historia
Paweł Łepkowski: Najsympatyczniejszy ze wszystkich świętych
Historia
Mistrzowie narracji historycznej: Hebrajczycy
Historia
Bunt carskich strzelców
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Historia
Wojna zimowa. Walka Dawida z Goliatem