Reklama

Tajemnice żydowskiego ryżu

Farfelki to odmiana zacierek, nieco drobniejsza od powszechnie w Polsce znanych, dlatego też wśród przedstawicieli innych narodów Rzeczypospolitej zwana czasem żydowskim ryżem makaronowym lub jajecznymi krupami.

Publikacja: 13.07.2008 23:04

Tajemnice żydowskiego ryżu

Foto: stockfood

Trochę przypominają słowacko-węgierskie galuszki i mają podobnie rozmaite zastosowanie, choć chyba jeszcze szersze. Świetnie pasują do rozmaitych zup, ale także do pieczonych mięs z sosem, szczególnie gęsi, i do dań jarskich, jak kapusta z rodzynkami.

W żydowskiej tradycji jest to danie noworoczne obowiązkowo podawane na stół podczas Rosz Haszana. Ich drobny kształt i niezbędna twardość mają symbolizować ziarno z przyszłorocznych zbiorów, a ich spożywanie – zapewnić obfitość przyszłych plonów.

Na przepis wybrałem wersję mniej znaną, która niechybnie pochodzi z południowych rubieży Rzeczypospolitej, gdzie były silne wpływy kuchni czeskiej i morawskiej. Na te bardziej popularne farfelki bierze się 300 g mąki i dwa jajka, ale nasi południowi sąsiedzi, robiąc ciasto do rozmaitych klusek, lubią mieszać mąkę z kaszą manną, co nadaje kluseczkom lekkość i delikatność.

120 – 150 g mąki

150 g kaszy manny

Reklama
Reklama

2 jajka

2 łyżki gęsiego smalcu lub oleju

500 g wołowiny pieczeniowej lub piersi kurczaka

600 ml bulionu wołowego lub drobiowego

2 łyżeczki soli

pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

Reklama
Reklama

Wymieszać mąkę z kaszą manną. Ubić jajka i wymieszać z mąką i kaszą, wyrobić bardzo twarde ciasto (ew. dodać więcej mąki). Zetrzeć ciasto na tarce, rozsypać na ściereczce i pozostawić do następnego dnia.Wsypać farfelki na blachę i wstawić do słabo nagrzanego piekarnika (120 st.). Wyjąć, gdy się lekko zazłocą.

Upieczone kluseczki wsypać do żaroodpornego naczynia, dodać tłuszcz i wymieszać. Wstawić na powrót do piekarnika, teraz trochę cieplejszego (150 st.), i podpiec do zrumienienia.

Wyjąć z piekarnika, dodać pokrojone w kosteczkę mięso, posolić, popieprzyć i zalać bulionem. Przykryć i wstawić na powrót do piekarnika. Piec, aż kluseczki wchłoną cały płyn.

Przygotować ciasto jak w poprzednim przepisie, zetrzeć i pozostawić do przeschnięcia.Wrzucić do dużej ilości osolonego wrzątku i gotować 20 – 30 minut, w zależności od tego, czy wolimy je nieco twardsze czy trochę bardziej miękkie.

Trochę przypominają słowacko-węgierskie galuszki i mają podobnie rozmaite zastosowanie, choć chyba jeszcze szersze. Świetnie pasują do rozmaitych zup, ale także do pieczonych mięs z sosem, szczególnie gęsi, i do dań jarskich, jak kapusta z rodzynkami.

W żydowskiej tradycji jest to danie noworoczne obowiązkowo podawane na stół podczas Rosz Haszana. Ich drobny kształt i niezbędna twardość mają symbolizować ziarno z przyszłorocznych zbiorów, a ich spożywanie – zapewnić obfitość przyszłych plonów.

Reklama
Historia
Wielkie Muzeum Egipskie otwarte dla zwiedzających. Po 20 latach budowy
Historia
Kongres Przyszłości Narodowej
Historia
Prawdziwa historia agentki Krystyny Skarbek. Nie była polską agentką
Historia
Niezależne Zrzeszenie Studentów świętuje 45. rocznicę powstania
Materiał Promocyjny
Urząd Patentowy teraz bardziej internetowy
Historia
Którędy Niemcy prowadzili Żydów na śmierć w Treblince
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama