Reklama
Rozwiń

Tajemnice żydowskiego ryżu

Farfelki to odmiana zacierek, nieco drobniejsza od powszechnie w Polsce znanych, dlatego też wśród przedstawicieli innych narodów Rzeczypospolitej zwana czasem żydowskim ryżem makaronowym lub jajecznymi krupami.

Publikacja: 13.07.2008 23:04

Tajemnice żydowskiego ryżu

Foto: stockfood

Trochę przypominają słowacko-węgierskie galuszki i mają podobnie rozmaite zastosowanie, choć chyba jeszcze szersze. Świetnie pasują do rozmaitych zup, ale także do pieczonych mięs z sosem, szczególnie gęsi, i do dań jarskich, jak kapusta z rodzynkami.

W żydowskiej tradycji jest to danie noworoczne obowiązkowo podawane na stół podczas Rosz Haszana. Ich drobny kształt i niezbędna twardość mają symbolizować ziarno z przyszłorocznych zbiorów, a ich spożywanie – zapewnić obfitość przyszłych plonów.

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Historia
Jakie tajemnice skrywa jeszcze więzienie przy Rakowieckiej w Warszawie
Historia
Zrabowany pierścień króla Zygmunta Starego w niemieckich rękach
Historia
Lądowa epopeja żaglowca Vasa
Historia
Wikingowie: w poszukiwaniu nowego domu
Historia
07 potyka się o własne nogi. Odtajnione akta ujawniły nieznane fakty o porwaniu Bohdana Piaseckiego