Reklama
Rozwiń

Śledź – towarzysz dnia codziennego

Kuchnia pod mezuzą

Publikacja: 08.09.2008 15:14

Śledź – towarzysz dnia codziennego

Foto: EAST NEWS

Śledzie stanowiły jedną z podstaw żywienia w całej Rzeczypospolitej, tym bardziej wśród Żydów, którzy wyspecjalizowali się w handlu tą rybą, a także w jej imporcie. Żydowskie sklepy oferowały zwykle najlepsze gatunki śledzia, jak sprowadzane z Holandii doskonałe matiasy.Śledzie jadało się na przeróżne sposoby, zazwyczaj jednak żydowskie potrawy z nich nie różniły się wcale od tych, którymi zajadali się wszyscy inni na tych terenach. Ponieważ trudno sobie wyobrazić żydowską książkę kucharską bez śledzi, a nie miałoby sensu podawanie tu przepisów na doskonale przecież znane i wszędzie dostępne śledzie w oleju czy smażone z ziemniakami, udało mi się znaleźć kilka przepisów mniej znanych, ale za to oryginalnych i inspirujących.

Czytaj o tym, co dla Ciebie ważne.

Sprawdzaj z nami, jak zmienia się świat i co dzieje się w kraju. Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia, historia i psychologia w jednym miejscu.
Historia
Jakie tajemnice skrywa jeszcze więzienie przy Rakowieckiej w Warszawie
Historia
Zrabowany pierścień króla Zygmunta Starego w niemieckich rękach
Historia
Lądowa epopeja żaglowca Vasa
Historia
Wikingowie: w poszukiwaniu nowego domu
Historia
07 potyka się o własne nogi. Odtajnione akta ujawniły nieznane fakty o porwaniu Bohdana Piaseckiego
Historia
Gobi – pustynia jak z innej planety