Reklama

Śledź – towarzysz dnia codziennego

Kuchnia pod mezuzą

Publikacja: 08.09.2008 15:14

Śledź – towarzysz dnia codziennego

Foto: EAST NEWS

Śledzie stanowiły jedną z podstaw żywienia w całej Rzeczypospolitej, tym bardziej wśród Żydów, którzy wyspecjalizowali się w handlu tą rybą, a także w jej imporcie. Żydowskie sklepy oferowały zwykle najlepsze gatunki śledzia, jak sprowadzane z Holandii doskonałe matiasy.Śledzie jadało się na przeróżne sposoby, zazwyczaj jednak żydowskie potrawy z nich nie różniły się wcale od tych, którymi zajadali się wszyscy inni na tych terenach. Ponieważ trudno sobie wyobrazić żydowską książkę kucharską bez śledzi, a nie miałoby sensu podawanie tu przepisów na doskonale przecież znane i wszędzie dostępne śledzie w oleju czy smażone z ziemniakami, udało mi się znaleźć kilka przepisów mniej znanych, ale za to oryginalnych i inspirujących.

2 śledzie ikrzaki

2 śledzie mleczaki

2 winne jabłka

100 g migdałów1 cebula

Reklama
Reklama

120 ml octu

1 łyżeczka cukru

pieprz(1 cytryna)

Śledzie rozciąć i wypatroszyć. Razem z ikrą i mleczami namoczyć je w zimnej wodzie na całą noc. Opłukać pod bieżącą zimną wodą. Osuszyć na papierowych ręcznikach. Obrać ze skóry i ości, pokroić na centymetrowe kawałki.

Migdały zalać ciepłą wodą, po kwadransie obrać ze skórki i posiekać. Jabłka obrać i pokroić w kosteczkę. Wymieszać ze śledziami, dodać migdały i drobno posiekaną cebulę.

Mlecz i ikrę rozgnieść razem na pastę. Dodać ocet, cukier i pieprz do smaku. Wymieszać i polać tym sosem śledzie, wymieszać widelcem. Wstawić do lodówki.

Reklama
Reklama

Sałatkę podawać udekorowaną plasterkami cytryny.

solone śledzie 1 cytryna

4 łyżki tartej bułki sól i pieprz 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 4 łyżki masła

Śledzie rozciąć wzdłuż brzucha, wyjąć wnętrzności i opłukać pod bieżącą wodą. Zalać sporą ilością zimnej wody i odstawić na co najmniej trzy godziny.

Tartą bułkę wymieszać z posiekaną natką, wlać roztopione masło i sok wyciśnięty z cytryny. Wymieszać na masę, ewentualnie dolewając trochę gorącej wody. Doprawić solą i pieprzem.

Śledzie jeszcze raz opłukać i osączyć z wody na papierowych ręcznikach. Nadziać je przygotowanym wcześniej farszem i zawinąć w folię aluminiową lub papier do pieczenia. Zapiekać 10 – 15 minut w temp. 180 st.

Reklama
Reklama

2 – 3 śledzie mleko

1 cebula masło

250 ml śmietany

2 żółtka

tarta bułka

Reklama
Reklama

pieprz

1 łyżka posiekanego koperku

Oczyszczone i opłukane śledzie moczyć przez godzinę w zimnej wodzie, a później półtorej godziny w mleku. Potem obrać ze skóry i ości, posiekać.Cebulę posiekać i zezłocić na maśle. Po zdjęciu z ognia dodać śledzia, śmietanę, wbić żółtka, dodać cztery łyżki (60 g) tartej bułki i koperek. Wymieszać. Doprawić pieprzem.

Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i wysypać tartą bułką. Włożyć masę śledziową i zapiekać w temperaturze 180 st. przez trzy kwadranse.

Śledzie stanowiły jedną z podstaw żywienia w całej Rzeczypospolitej, tym bardziej wśród Żydów, którzy wyspecjalizowali się w handlu tą rybą, a także w jej imporcie. Żydowskie sklepy oferowały zwykle najlepsze gatunki śledzia, jak sprowadzane z Holandii doskonałe matiasy.Śledzie jadało się na przeróżne sposoby, zazwyczaj jednak żydowskie potrawy z nich nie różniły się wcale od tych, którymi zajadali się wszyscy inni na tych terenach. Ponieważ trudno sobie wyobrazić żydowską książkę kucharską bez śledzi, a nie miałoby sensu podawanie tu przepisów na doskonale przecież znane i wszędzie dostępne śledzie w oleju czy smażone z ziemniakami, udało mi się znaleźć kilka przepisów mniej znanych, ale za to oryginalnych i inspirujących.

Reklama
Historia
Wielkie Muzeum Egipskie otwarte dla zwiedzających. Po 20 latach budowy
Historia
Kongres Przyszłości Narodowej
Historia
Prawdziwa historia agentki Krystyny Skarbek. Nie była polską agentką
Historia
Niezależne Zrzeszenie Studentów świętuje 45. rocznicę powstania
Materiał Promocyjny
Urząd Patentowy teraz bardziej internetowy
Historia
Którędy Niemcy prowadzili Żydów na śmierć w Treblince
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama