Śledzie stanowiły jedną z podstaw żywienia w całej Rzeczypospolitej, tym bardziej wśród Żydów, którzy wyspecjalizowali się w handlu tą rybą, a także w jej imporcie. Żydowskie sklepy oferowały zwykle najlepsze gatunki śledzia, jak sprowadzane z Holandii doskonałe matiasy.Śledzie jadało się na przeróżne sposoby, zazwyczaj jednak żydowskie potrawy z nich nie różniły się wcale od tych, którymi zajadali się wszyscy inni na tych terenach. Ponieważ trudno sobie wyobrazić żydowską książkę kucharską bez śledzi, a nie miałoby sensu podawanie tu przepisów na doskonale przecież znane i wszędzie dostępne śledzie w oleju czy smażone z ziemniakami, udało mi się znaleźć kilka przepisów mniej znanych, ale za to oryginalnych i inspirujących.
2 śledzie ikrzaki
2 śledzie mleczaki
2 winne jabłka
100 g migdałów1 cebula