Aktualizacja: 08.09.2008 15:14 Publikacja: 08.09.2008 15:14
Foto: EAST NEWS
Śledzie stanowiły jedną z podstaw żywienia w całej Rzeczypospolitej, tym bardziej wśród Żydów, którzy wyspecjalizowali się w handlu tą rybą, a także w jej imporcie. Żydowskie sklepy oferowały zwykle najlepsze gatunki śledzia, jak sprowadzane z Holandii doskonałe matiasy.Śledzie jadało się na przeróżne sposoby, zazwyczaj jednak żydowskie potrawy z nich nie różniły się wcale od tych, którymi zajadali się wszyscy inni na tych terenach. Ponieważ trudno sobie wyobrazić żydowską książkę kucharską bez śledzi, a nie miałoby sensu podawanie tu przepisów na doskonale przecież znane i wszędzie dostępne śledzie w oleju czy smażone z ziemniakami, udało mi się znaleźć kilka przepisów mniej znanych, ale za to oryginalnych i inspirujących.
Ludzkie szczątki znaleźli na terenie zamkniętego kilka lat temu aresztu śledczego przy ul. Rakowieckiej w Warsza...
Ukradziony w czasie II wojny światowej przez niemieckich żołnierzy pierścień króla Zygmunta I Starego jest w nie...
Jednym z najsłynniejszych na świecie zabytków jest Regalskeppet, szwedzki okręt królewski Vasa, eksponowany w Sz...
Dla wikingów urządzanie się na Grenlandii było przedsięwzięciem na miarę kolonizacji Księżyca – już choćby z pow...
Akta odtajnione niedawno przez Główne Archiwum Policji ujawniają nieznane fakty o napadzie na konwój przed warsz...
„Gobi ma w sobie żarliwość modlitwy i martwy chłód przekleństwa” – napisał jakiś kronikarz, a my, którzy od kilk...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas