Reklama
Rozwiń
Reklama

Kulinarny bilard

Często spotykanym kształtem na żydowskich stołach jest kulka. Omawiałem tu ultratradycyjne gefilte fisz w formie krągłych pulpetów, nie mniej klasyczny rosół z kulkami macowymi, czas więc na kulki przekąskowe. Na zimno i na ciepło.

Publikacja: 29.09.2008 12:30

Kulinarny bilard

Foto: Archiwum „Mówią Wieki"

Zimne kulki, wielkości orzecha, najczęściej występują w dwóch – trzech smakach naraz. To ładnie wygląda, a i przydaje możliwości wyboru. Oprócz podanych poniżej przykładów można też robić kulki z suchego grochu, fasoli, można nadawać tę formę „żydowskiemu kawiorowi” z drobiowych wątróbek.

Podaję też przykładowy przepis na kulki gorące. Można robić także mięsne, ziemniaczano-grzybowe czy jakie tam sobie kto wymyśli.

8 jajek

1 cebula

1 łyżka gęsiego smalcu

Reklama
Reklama

natka pietruszki

sól i pieprz (najlepiej biały)

Jajka ugotować na twardo i drobniutko posiekać. Dodać jeszcze drobniej posiekaną cebulę, smalec gęsi, doprawić solą oraz pieprzem i starannie wymieszać. Masa powinna się łatwo formować i nie rozpadać, co zależy od proporcji tłuszczu. Formować kulki wielkości włoskiego orzecha i obtaczać je w drobno posiekanej natce.

200 g zielonego groszku

3 cebule

150 g zielonej fasolki szparagowej

Reklama
Reklama

3 jajka

kilka łyżek oleju

sól i pieprz

150 g zmielonych orzechów włoskich

Cebule posiekać i przeszklić na oleju. Dodać groszek i drobno posiekaną fasolkę. Smażyć dalej, mieszając, aż fasola będzie miękka. Przestudzić.Dodać 100 g orzechów, jajka ugotowane na twardo i zmiksować. Doprawić solą i pieprzem. Jeśli pasta będzie za sucha, dodać więcej oleju. Formować kulki i obtaczać je w reszcie orzechów.

100 g fig

Reklama
Reklama

100 g daktyli bez pestek

100 g suszonych moreli

50 g suszonych jabłek

3 łyżki zmielonych włoskich orzechów

100 g wiórków kokosowych

Reklama
Reklama

2–3 łyżki miodu

Wszystkie suszone owoce drobniutko posiekać. Dodać orzechy, wiórki oraz miód i starannie wymieszać. Wilgotnymi dłońmi formować kulki. Schłodzić w lodówce.

150 g białego sera

1 jajko

1 szklanka zmielonej macy

Reklama
Reklama

pieprz i sól

olej do smażenia

Ser drobno pokruszyć, dodać połowę macy, surowe jajo i wymieszać na jednolitą masę. Doprawić solą i pieprzem. Wilgotnymi rękami formować kulki, każdą z nich obtoczyć w reszcie zmielonej macy i smażyć w głębokim oleju, aż się zazłocą.

Zimne kulki, wielkości orzecha, najczęściej występują w dwóch – trzech smakach naraz. To ładnie wygląda, a i przydaje możliwości wyboru. Oprócz podanych poniżej przykładów można też robić kulki z suchego grochu, fasoli, można nadawać tę formę „żydowskiemu kawiorowi” z drobiowych wątróbek.

Podaję też przykładowy przepis na kulki gorące. Można robić także mięsne, ziemniaczano-grzybowe czy jakie tam sobie kto wymyśli.

Reklama
Historia
Pamiątki Pierwszego Narodu wracają do Kanady. Papież Leon XIV zakończył podróż Franciszka
Historia
Wielkie Muzeum Egipskie otwarte dla zwiedzających. Po 20 latach budowy
Historia
Kongres Przyszłości Narodowej
Historia
Prawdziwa historia agentki Krystyny Skarbek. Nie była polską agentką
Materiał Promocyjny
Manager w erze AI – strategia, narzędzia, kompetencje AI
Historia
Niezależne Zrzeszenie Studentów świętuje 45. rocznicę powstania
Materiał Promocyjny
eSIM w podróży: łatwy dostęp do internetu za granicą, bez opłat roamingowych
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama
Reklama