Reklama
Rozwiń

Kulinarny bilard

Często spotykanym kształtem na żydowskich stołach jest kulka. Omawiałem tu ultratradycyjne gefilte fisz w formie krągłych pulpetów, nie mniej klasyczny rosół z kulkami macowymi, czas więc na kulki przekąskowe. Na zimno i na ciepło.

Publikacja: 29.09.2008 12:30

Kulinarny bilard

Foto: Archiwum „Mówią Wieki"

Zimne kulki, wielkości orzecha, najczęściej występują w dwóch – trzech smakach naraz. To ładnie wygląda, a i przydaje możliwości wyboru. Oprócz podanych poniżej przykładów można też robić kulki z suchego grochu, fasoli, można nadawać tę formę „żydowskiemu kawiorowi” z drobiowych wątróbek.

Podaję też przykładowy przepis na kulki gorące. Można robić także mięsne, ziemniaczano-grzybowe czy jakie tam sobie kto wymyśli.

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Historia
Jakie tajemnice skrywa jeszcze więzienie przy Rakowieckiej w Warszawie
Historia
Zrabowany pierścień króla Zygmunta Starego w niemieckich rękach
Historia
Lądowa epopeja żaglowca Vasa
Historia
Wikingowie: w poszukiwaniu nowego domu
Historia
07 potyka się o własne nogi. Odtajnione akta ujawniły nieznane fakty o porwaniu Bohdana Piaseckiego