Kulinarny bilard

Często spotykanym kształtem na żydowskich stołach jest kulka. Omawiałem tu ultratradycyjne gefilte fisz w formie krągłych pulpetów, nie mniej klasyczny rosół z kulkami macowymi, czas więc na kulki przekąskowe. Na zimno i na ciepło.

Publikacja: 29.09.2008 12:30

Kulinarny bilard

Foto: Archiwum „Mówią Wieki"

Zimne kulki, wielkości orzecha, najczęściej występują w dwóch – trzech smakach naraz. To ładnie wygląda, a i przydaje możliwości wyboru. Oprócz podanych poniżej przykładów można też robić kulki z suchego grochu, fasoli, można nadawać tę formę „żydowskiemu kawiorowi” z drobiowych wątróbek.

Podaję też przykładowy przepis na kulki gorące. Można robić także mięsne, ziemniaczano-grzybowe czy jakie tam sobie kto wymyśli.

8 jajek

1 cebula

1 łyżka gęsiego smalcu

natka pietruszki

sól i pieprz (najlepiej biały)

Jajka ugotować na twardo i drobniutko posiekać. Dodać jeszcze drobniej posiekaną cebulę, smalec gęsi, doprawić solą oraz pieprzem i starannie wymieszać. Masa powinna się łatwo formować i nie rozpadać, co zależy od proporcji tłuszczu. Formować kulki wielkości włoskiego orzecha i obtaczać je w drobno posiekanej natce.

200 g zielonego groszku

3 cebule

150 g zielonej fasolki szparagowej

3 jajka

kilka łyżek oleju

sól i pieprz

150 g zmielonych orzechów włoskich

Cebule posiekać i przeszklić na oleju. Dodać groszek i drobno posiekaną fasolkę. Smażyć dalej, mieszając, aż fasola będzie miękka. Przestudzić.Dodać 100 g orzechów, jajka ugotowane na twardo i zmiksować. Doprawić solą i pieprzem. Jeśli pasta będzie za sucha, dodać więcej oleju. Formować kulki i obtaczać je w reszcie orzechów.

100 g fig

100 g daktyli bez pestek

100 g suszonych moreli

50 g suszonych jabłek

3 łyżki zmielonych włoskich orzechów

100 g wiórków kokosowych

2–3 łyżki miodu

Wszystkie suszone owoce drobniutko posiekać. Dodać orzechy, wiórki oraz miód i starannie wymieszać. Wilgotnymi dłońmi formować kulki. Schłodzić w lodówce.

150 g białego sera

1 jajko

1 szklanka zmielonej macy

pieprz i sól

olej do smażenia

Ser drobno pokruszyć, dodać połowę macy, surowe jajo i wymieszać na jednolitą masę. Doprawić solą i pieprzem. Wilgotnymi rękami formować kulki, każdą z nich obtoczyć w reszcie zmielonej macy i smażyć w głębokim oleju, aż się zazłocą.

Zimne kulki, wielkości orzecha, najczęściej występują w dwóch – trzech smakach naraz. To ładnie wygląda, a i przydaje możliwości wyboru. Oprócz podanych poniżej przykładów można też robić kulki z suchego grochu, fasoli, można nadawać tę formę „żydowskiemu kawiorowi” z drobiowych wątróbek.

Podaję też przykładowy przepis na kulki gorące. Można robić także mięsne, ziemniaczano-grzybowe czy jakie tam sobie kto wymyśli.

Historia
Paweł Łepkowski: Najsympatyczniejszy ze wszystkich świętych
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Historia
Mistrzowie narracji historycznej: Hebrajczycy
Historia
Bunt carskich strzelców
Historia
Wojna zimowa. Walka Dawida z Goliatem
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Historia
Archeologia rozboju i kontrabandy