Reklama
Rozwiń

Milczkiem żwawo jedli

Kuchnia kresowa. Gdyby zapytać Polaków, co im się kojarzy z przymiotnikiem „litewski”, to jestem pewien, że przygniatająca większość odpowiedziałaby, że chłodnik, czyli jedna z najbardziej charakterystycznych potraw kuchni polskiej („Litwo, ojczyzno moja...”).

Publikacja: 13.05.2009 01:24

Chłodnik litewski

Chłodnik litewski

Foto: stockfood

W „Panu Tadeuszu” Mickiewicz wymienia tę zupę trzy razy, za każdym razem na rozpoczęcie uczty, zaraz po aperitifie w postaci kieliszka (niewątpliwie zmrożonego) destylatu:

„Mężczyznom dano wódkę; wtenczas wszyscy siedli

Pozostało jeszcze 92% artykułu

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Historia
Jakie tajemnice skrywa jeszcze więzienie przy Rakowieckiej w Warszawie
Historia
Zrabowany pierścień króla Zygmunta Starego w niemieckich rękach
Historia
Lądowa epopeja żaglowca Vasa
Historia
Wikingowie: w poszukiwaniu nowego domu
Historia
07 potyka się o własne nogi. Odtajnione akta ujawniły nieznane fakty o porwaniu Bohdana Piaseckiego