Reklama
Rozwiń

Duch kluch

Przejrzawszy wszystkie poprzednie odcinki serii o kuchni ziemi wileńskiej i okolic, ten ostatni postanowiłem poświęcić kluskom.

Publikacja: 30.12.2009 03:20

Kluski

Kluski

Foto: Stockfood/Free

Wydawałoby się, że co jak co, ale w dziedzinie pasta mieszkańcy Italii nie mają sobie równych, tymczasem gdyby zebrać do kupy wszystkie kresowe mączne i mączno-ziemniaczane specjały, okazałoby się niechybnie, że ich odmian jest nie mniej niż w kuchni włoskiej.

Melchior Wańkowicz tak wspominał smaki Kowieńszczyzny: „Służba i lokaj jadali abraduki – kluski z grubej mąki w słoninie, skrydle – z takiejże mąki placki ociekające tłuszczem i twarde jak skóra, szpekuchy – pierogi, których cienką powłokę rozdymała masa gorącej słoniny, szwilpiki – placki z gotowanych kartofli, pieczone w piecu, kekory – takież placki nadziewane różnym nadzieniem z mięsa, warzyw i sera – wszystko to pływające w roztopionej słoninie lub zalane sosem zwanym mizgutia (słonina z podśmietaniem); wreszcie, nie wiem czemu z polska zwany maćkiem, ale piekielnie litewski wymysł – łój barani zakrzepły między dwiema warstwami ciasta”.

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Historia
Jakie tajemnice skrywa jeszcze więzienie przy Rakowieckiej w Warszawie
Historia
Zrabowany pierścień króla Zygmunta Starego w niemieckich rękach
Historia
Lądowa epopeja żaglowca Vasa
Historia
Wikingowie: w poszukiwaniu nowego domu
Historia
07 potyka się o własne nogi. Odtajnione akta ujawniły nieznane fakty o porwaniu Bohdana Piaseckiego