Pyra Kolumba

Ziemniaki są tak integralnym, tak podstawowym elementem polskiej kuchni, że współczesnemu nadwiślaninowi – który zajada się ziemniakami z wody, w mundurkach, purée, frytkami, plackami, kluskami, zupami, kiszkami, babkami, kisielami, które popija ziemniaczaną wódką – trudno sobie wyobrazić swojego praszczura przy stole, na którym (obok ewentualnego jedynie mięsiwa) nie stoi dymiąca miska pyr alias gruli, alias kartofli.

Publikacja: 20.02.2008 12:45

Pyra Kolumba

Foto: Rzeczpospolita

Tymczasem ziemniaki znane są w Polsce zaledwie nieco ponad 200 lat, a ich udzielne panowanie w jadłospisie pod strzechą zaczęło się dopiero pod koniec XIX wieku.

A było tak:

Pozostało jeszcze 95% artykułu

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Reklama
Historia
Kim naprawdę był Hans Kloss
Materiał Promocyjny
25 lat działań na rzecz zrównoważonego rozwoju
Historia
Jakie tajemnice skrywa jeszcze więzienie przy Rakowieckiej w Warszawie
Historia
Zrabowany pierścień króla Zygmunta Starego w niemieckich rękach
Historia
Lądowa epopeja żaglowca Vasa
Historia
Wikingowie: w poszukiwaniu nowego domu
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama