Reklama
Rozwiń

Tam, gdzie pieprz rośnie

Ważnym przyczynkiem do odwiecznego dyskursu, czy żyjemy po to, aby jeść, czy też jemy po to, aby żyć, dostarcza historia przypraw. Chociaż wielu z nich nie można odmówić pozytywnego oddziaływania na ludzki organizm, to jednak ich wartość odżywcza sama w sobie jest niewielka.

Publikacja: 16.04.2008 04:04

Tam, gdzie pieprz rośnie

Foto: bridgeman art library

Mają jednak kolosalny wpływ na smak i jakość potraw i nie ma, nie było, no i być nie może jakiejkolwiek kuchni bez egzotycznych korzeni (przyprawy dzielą się na ziołowe i korzenne, pierwsze pochodzą głównie z obszarów klimatu umiarkowanego, drugie – z tropików). Nie było epoki ani części świata, gdzie ludzie nie byliby skłonni płacić dużych pieniędzy za możliwość przyostrzenia i doaromatyzowania zjadanych przez siebie dań. Z tego też powodu przyprawy bywały tak drogie, że same mogły stawać się swoistą walutą. W średniowiecznej Francji zdarzało się, że funtami pieprzu wymierzano podatki, grzywny sądowe i wyznaczano okupy.

Pozostało jeszcze 83% artykułu

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Reklama
Historia
Jakie tajemnice skrywa jeszcze więzienie przy Rakowieckiej w Warszawie
Materiał Promocyjny
25 lat działań na rzecz zrównoważonego rozwoju
Historia
Zrabowany pierścień króla Zygmunta Starego w niemieckich rękach
Historia
Lądowa epopeja żaglowca Vasa
Historia
Wikingowie: w poszukiwaniu nowego domu
Historia
07 potyka się o własne nogi. Odtajnione akta ujawniły nieznane fakty o porwaniu Bohdana Piaseckiego
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama