Reklama
Rozwiń

W języku polskim - Trefny

Trefa (z hebr. rozszarpać, rozerwać na kawałki) - określenie mięsa pochodzącego z rytualnego uboju, które nie nadaje się do spożycia z powodu skazy organicznej lub wrodzonego defektu zwierzęcia.

Aktualizacja: 28.04.2008 22:33 Publikacja: 28.04.2008 12:33

Pojęcie „trefny” (niezdatny; niezgodny z przepisami Talmudu dotyczącymi zachowania obrzędowej czystości) wiąże się podziałem mięsa na dozwolone (koszerne) i zakazane. Dozwolone jest spożywanie ssaków o rozdzielonych kopytach, ryb z łuskami i płetwami oraz wielu gatunków ptaków. Nie wolno natomiast spożywać krwi i pewnego rodzaju tłuszczu, zwierząt wyraźnie zakazanych prze Biblię, rozszarpanych przez drapieżniki oraz padliny – zalicza się do niej także ssaki i ptaki ubite niezgodnie z przepisami.

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Historia
Jakie tajemnice skrywa jeszcze więzienie przy Rakowieckiej w Warszawie
Historia
Zrabowany pierścień króla Zygmunta Starego w niemieckich rękach
Historia
Lądowa epopeja żaglowca Vasa
Historia
Wikingowie: w poszukiwaniu nowego domu
Historia
07 potyka się o własne nogi. Odtajnione akta ujawniły nieznane fakty o porwaniu Bohdana Piaseckiego