Już za 19 zł miesięcznie przez rok
Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Aktualizacja: 28.04.2008 20:05 Publikacja: 28.04.2008 20:05
Foto: BEW
O Opisując przysmaki kuchni żydowskiej, nie sposób pominąć żydowskiego kawioru. Mało która z innych potraw tradycji aszkenazyjskiej zrobiła tak wielką karierę wśród innych narodów. Mało która też jest tak oryginalnie żydowska. No i ma bardzo ciekawą genezę.
Gdzieś w połowie XVI w. zaczęło być głośno w Europie, że Żydzi w Alzacji tak potrafią tuczyć gęsi, że ich ptasia wątroba osiąga do półtora kilograma wagi; co więcej, że ta wątróbka jest nadzwyczaj pyszna. Tak zaczęła się wielka kariera paté de foie gras. Co do samych Żydów to „kluskowali” gęsi przede wszystkim po to, by mieć dużo gęsiego smalcu, który uznawany był za koszerny i jako taki stanowił podstawę żydowskiej kuchni w całej północnej Europie pozbawionej przecież oliwy.
Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Pierwowzorem filmowego agenta J - 23 mógł być sowiecki agent Artur Ritter - Jastrzębski, ale równie dobrze James...
Ludzkie szczątki znaleźli na terenie zamkniętego kilka lat temu aresztu śledczego przy ul. Rakowieckiej w Warsza...
Ukradziony w czasie II wojny światowej przez niemieckich żołnierzy pierścień króla Zygmunta I Starego jest w nie...
Jednym z najsłynniejszych na świecie zabytków jest Regalskeppet, szwedzki okręt królewski Vasa, eksponowany w Sz...
Dla wikingów urządzanie się na Grenlandii było przedsięwzięciem na miarę kolonizacji Księżyca – już choćby z pow...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas