Już za 19 zł miesięcznie przez rok
Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Aktualizacja: 12.05.2008 18:29 Publikacja: 12.05.2008 18:29
Foto: Corbis
Z czasem technika ta została wyparta przez prostsze i mniej czasochłonne metody. Warto jednak o niej sobie przypomnieć, bo niejako ubocznym efektem peklowania jest specyficzny, nieosiągalny innymi sposobami smak i znakomita konsystencja.Kto wynalazł peklowanie, nie sposób dociec, ale nieprzypadkowo właśnie w żydowskiej kuchni technika ta była tak ceniona. Rzecz w tym, że preferowana przez koszerną kuchnię wołowina w naszej części świata jest mięsem dość twardym, a co więcej, ponieważ koszerowanie jej nie może przekroczyć siedemdziesięciu dwóch godzin, tym bardziej jest twarda, jako że nie ma dość czasu, by skruszeć na powietrzu. Natomiast peklowanie czyni ją fantastycznie kruchą.
Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Ludzkie szczątki znaleźli na terenie zamkniętego kilka lat temu aresztu śledczego przy ul. Rakowieckiej w Warsza...
Ukradziony w czasie II wojny światowej przez niemieckich żołnierzy pierścień króla Zygmunta I Starego jest w nie...
Jednym z najsłynniejszych na świecie zabytków jest Regalskeppet, szwedzki okręt królewski Vasa, eksponowany w Sz...
Dla wikingów urządzanie się na Grenlandii było przedsięwzięciem na miarę kolonizacji Księżyca – już choćby z pow...
Akta odtajnione niedawno przez Główne Archiwum Policji ujawniają nieznane fakty o napadzie na konwój przed warsz...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas