Kugel, czyli krągły deser

Dziś kolejna potrawa, która może przybierać przenajróżniejsze formy. Są kugle z makaronu, z kaszy, z bobu, z macy, z chałki. Mogą być słodkie lub pikantne (z mięsem).

Publikacja: 02.06.2008 04:49

Kugel, czyli krągły deser

Foto: Rzeczpospolita

Łączył je kiedyś wspólny kształt – po żydowsku słowo „kugel” czy „kugiel” znaczy „okrągły” i dawniej potrawa ta była obowiązkowo okrągła, ale z czasem gospodynie zaczęły piec to samo w formach rozmaitego kształtu, nazwa jednak pozostała.

Zacznę od kugli słodkich, jako że takie się robiło najczęściej i wręcz, obok cymesu, kugiel stał się synonimem żydowskiego deseru.

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Reklama
Historia
Kim naprawdę był Hans Kloss
Historia
Jakie tajemnice skrywa jeszcze więzienie przy Rakowieckiej w Warszawie
Historia
Zrabowany pierścień króla Zygmunta Starego w niemieckich rękach
Historia
Lądowa epopeja żaglowca Vasa
Historia
Wikingowie: w poszukiwaniu nowego domu
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama