Kugel, czyli krągły deser

Dziś kolejna potrawa, która może przybierać przenajróżniejsze formy. Są kugle z makaronu, z kaszy, z bobu, z macy, z chałki. Mogą być słodkie lub pikantne (z mięsem).

Publikacja: 02.06.2008 04:49

Kugel, czyli krągły deser

Foto: Rzeczpospolita

Łączył je kiedyś wspólny kształt – po żydowsku słowo „kugel” czy „kugiel” znaczy „okrągły” i dawniej potrawa ta była obowiązkowo okrągła, ale z czasem gospodynie zaczęły piec to samo w formach rozmaitego kształtu, nazwa jednak pozostała.

Zacznę od kugli słodkich, jako że takie się robiło najczęściej i wręcz, obok cymesu, kugiel stał się synonimem żydowskiego deseru.

paczka (450 – 500 g) makaronu jajecznego nitki

250 g białego sera

3 jajka

6 łyżek cukru

1 szklanka mleka

5 łyżek roztopionego masła

1 łyżeczkę cynamonu

100 g rodzynek

6 śliwek suszonych

5 winnych jabłek

tłuszcz do wysmarowania blachy

Makaron ugotować i przelać zimną wodą. Jabłka obrać i zetrzeć. Śliwki wypestkować i posiekać. Namoczyć też rodzynki.

Oddzielić żółtka od białek. Z żółtek i czterech łyżek cukru ukręcić kogel-mogel. Gdy cukier się rozpuści, a krem zrobi puszysty, stopniowo dodawać zmielony albo drobno pokruszony biały ser, mleko i połowę roztopionego masła, cały czas mieszając. Dodać makaron, jabłka, rodzynki i śliwki, starannie wymieszać. Białka ubić na pianę i delikatnie wymieszać z jajeczno-makaronową masą.

Żaroodporne naczynie (najlepiej orągłe) wysmarować tłuszczem i przełożyć do niego masę. Posypać resztą cukru wymieszaną z cynamonem i polać resztą roztopionego masła. Wstawić do średnio nagrzanego piekarnika (160 – 170 st.) i piec ok. 45 minut, aż wierzch zrobi się złotobrązowy.Podawać na ciepło lub zimno.

600 g czerstwej chałki

4 jabłka

3 jajka

100 g rodzynek

4 łyżki oleju

150 g cukru

1 łyżeczka cynamonu

pół łyżeczki soli

Chałkę pokruszyć, zalać wrzątkiem i odstawić. Jabłka obrać i cienko pokroić. Jajka roztrzepać widelcem.

Odcisnąć chałkę, dodać jabłka, jajka, rodzynki, olej, cukier, cynamon i sól. Wymieszać na masę.

Żaroodporne naczynie lub formę do pieczenia wysmarować tłuszczem i ułożyć w nim ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika (180 st.) na ok. 45 minut, aż z wierzchu nabierze złocistobrązowego koloru.

Łączył je kiedyś wspólny kształt – po żydowsku słowo „kugel” czy „kugiel” znaczy „okrągły” i dawniej potrawa ta była obowiązkowo okrągła, ale z czasem gospodynie zaczęły piec to samo w formach rozmaitego kształtu, nazwa jednak pozostała.

Zacznę od kugli słodkich, jako że takie się robiło najczęściej i wręcz, obok cymesu, kugiel stał się synonimem żydowskiego deseru.

Historia
Telefony komórkowe - techniczne arcydzieło dla każdego
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Historia
Paweł Łepkowski: Najsympatyczniejszy ze wszystkich świętych
Historia
Mistrzowie narracji historycznej: Hebrajczycy
Historia
Bunt carskich strzelców
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Historia
Wojna zimowa. Walka Dawida z Goliatem