Więcej cudów z macą

Kuchnia pod mezuzą

Publikacja: 04.08.2008 13:10

Więcej cudów z macą

Foto: Rzeczpospolita

Dzisiaj proponuję dalszy ciąg smakowitych potraw z macą. Można z niej robić rozmaite placki i placuszki, w których charakterystyczny macowy posmak, a czasem też i konsystencja macy kruszonej, odgrywa szczególną rolę.

Podaję trzy, a właściwie cztery przepisy, które można dość swobodnie rozwijać, bo też trudno dogadać się z żydowskimi gospodyniami, co to jest „prawdziwe” mace braj albo czego nie powinno zabraknąć w krincelkach.

6 placków macy cukier puder

ok. 300 ml mleka

masło do smażenia

3 łyżki rodzynek

pół łyżeczki cynamonu

50 ml winiaku lub innej brandy

szczypta soli

3 łyżki zmielonych migdałów

3 jajka

pół szklanki drobno pokruszonych orzechów włoskich

Rodzynki zalać winiakiem i odstawić na 10 minut. Każdy płat macy po kolei zanurzyć na moment w ciepłym mleku i przekładać do miski. Połamać macę na drobne kawałeczki. Wbić żółtka, wymieszać. Rodzynki posiekać i razem z zalewą dodać do ciasta. Wsypać migdały, orzechy, cynamon i sól. Białka ubić na pianę i wymieszać z resztą ciasta.

Kłaść łyżką lub łyżeczką na rozgrzane masło, smażyć, jak placki, na złoty kolor z obu stron.

Podawać posypane cukrem pudrem.

8 placków macy

sól

ok. 300 ml mleka

olej

3 jajka

(masło)

2 duże cebule

pieprz

Macę namoczyć w ciepłej wodzie. Gdy placki zmiękną, odcisnąć i rozgnieść widelcem. Wbić żółtka, wymieszać. Dodać startą cebulę, wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Ubić białka i delikatnie wymieszać z ciastem.

1. Wyłożyć do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego lub na blachę. Piec ok. pół godziny w temperaturze 180 st., aż ciasto z wierzchu się zazłoci, a naciśnięty palcem placek będzie sprężysty.

Podawać na ciepło lub zimno. Można polać kwaśną śmietaną albo podawać z dowolnymi sosami.

2. Rozgrzać na patelni mieszankę masła z olejem (w stosunku 1:2). Łyżką nakładać ciasto, formując placuszki. Smażyć z obu stron na złoto.Podawać jak wyżej.

8 placków macy

szczypta pieprzu

ok. 300 ml mleka

1 – 2 szczypty soli

3 jajka masło i olej

pół łyżeczki cynamonu

Macę pokruszyć na drobne kawałeczki. Zalać ciepłym mlekiem. Po 10 minutach wyjąć ją z mleka i delikatnie wycisnąć. Jajka rozkłócić z cynamonem, pieprzem i solą. Wrzucić macę i wyrobić na jednolitą masę.

Rozgrzać na patelni mieszankę masła z olejem (w stosunku 1:2). Łyżką nakładać ciasto, formując placuszki. Smażyć z obu stron na złoto.Podawać gorące. Można polać kwaśną śmietaną, posypać cynamonem, cukrem, podawać z miodem lub konfiturą.

Dzisiaj proponuję dalszy ciąg smakowitych potraw z macą. Można z niej robić rozmaite placki i placuszki, w których charakterystyczny macowy posmak, a czasem też i konsystencja macy kruszonej, odgrywa szczególną rolę.

Podaję trzy, a właściwie cztery przepisy, które można dość swobodnie rozwijać, bo też trudno dogadać się z żydowskimi gospodyniami, co to jest „prawdziwe” mace braj albo czego nie powinno zabraknąć w krincelkach.

Pozostało jeszcze 83% artykułu
Historia
Obżarstwo, czyli gastronomiczne alleluja!
Historia
Jak Wielkanoc świętowali nasi przodkowie?
Historia
Krzyż pański z wielkanocną datą
Historia
Wołyń, nasz problem. To test sprawczości państwa polskiego
Materiał Promocyjny
Jak Meta dba o bezpieczeństwo wyborów w Polsce?
Historia
Ekshumacje w Puźnikach. Po raz pierwszy wykorzystamy nowe narzędzie genetyczne