Reklama
Rozwiń
Reklama

Więcej cudów z macą

Kuchnia pod mezuzą

Publikacja: 04.08.2008 13:10

Więcej cudów z macą

Foto: Rzeczpospolita

Dzisiaj proponuję dalszy ciąg smakowitych potraw z macą. Można z niej robić rozmaite placki i placuszki, w których charakterystyczny macowy posmak, a czasem też i konsystencja macy kruszonej, odgrywa szczególną rolę.

Podaję trzy, a właściwie cztery przepisy, które można dość swobodnie rozwijać, bo też trudno dogadać się z żydowskimi gospodyniami, co to jest „prawdziwe” mace braj albo czego nie powinno zabraknąć w krincelkach.

6 placków macy cukier puder

ok. 300 ml mleka

masło do smażenia

Reklama
Reklama

3 łyżki rodzynek

pół łyżeczki cynamonu

50 ml winiaku lub innej brandy

szczypta soli

3 łyżki zmielonych migdałów

3 jajka

Reklama
Reklama

pół szklanki drobno pokruszonych orzechów włoskich

Rodzynki zalać winiakiem i odstawić na 10 minut. Każdy płat macy po kolei zanurzyć na moment w ciepłym mleku i przekładać do miski. Połamać macę na drobne kawałeczki. Wbić żółtka, wymieszać. Rodzynki posiekać i razem z zalewą dodać do ciasta. Wsypać migdały, orzechy, cynamon i sól. Białka ubić na pianę i wymieszać z resztą ciasta.

Kłaść łyżką lub łyżeczką na rozgrzane masło, smażyć, jak placki, na złoty kolor z obu stron.

Podawać posypane cukrem pudrem.

8 placków macy

sól

Reklama
Reklama

ok. 300 ml mleka

olej

3 jajka

(masło)

2 duże cebule

Reklama
Reklama

pieprz

Macę namoczyć w ciepłej wodzie. Gdy placki zmiękną, odcisnąć i rozgnieść widelcem. Wbić żółtka, wymieszać. Dodać startą cebulę, wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Ubić białka i delikatnie wymieszać z ciastem.

1. Wyłożyć do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego lub na blachę. Piec ok. pół godziny w temperaturze 180 st., aż ciasto z wierzchu się zazłoci, a naciśnięty palcem placek będzie sprężysty.

Podawać na ciepło lub zimno. Można polać kwaśną śmietaną albo podawać z dowolnymi sosami.

2. Rozgrzać na patelni mieszankę masła z olejem (w stosunku 1:2). Łyżką nakładać ciasto, formując placuszki. Smażyć z obu stron na złoto.Podawać jak wyżej.

Reklama
Reklama

8 placków macy

szczypta pieprzu

ok. 300 ml mleka

1 – 2 szczypty soli

3 jajka masło i olej

Reklama
Reklama

pół łyżeczki cynamonu

Macę pokruszyć na drobne kawałeczki. Zalać ciepłym mlekiem. Po 10 minutach wyjąć ją z mleka i delikatnie wycisnąć. Jajka rozkłócić z cynamonem, pieprzem i solą. Wrzucić macę i wyrobić na jednolitą masę.

Rozgrzać na patelni mieszankę masła z olejem (w stosunku 1:2). Łyżką nakładać ciasto, formując placuszki. Smażyć z obu stron na złoto.Podawać gorące. Można polać kwaśną śmietaną, posypać cynamonem, cukrem, podawać z miodem lub konfiturą.

Dzisiaj proponuję dalszy ciąg smakowitych potraw z macą. Można z niej robić rozmaite placki i placuszki, w których charakterystyczny macowy posmak, a czasem też i konsystencja macy kruszonej, odgrywa szczególną rolę.

Podaję trzy, a właściwie cztery przepisy, które można dość swobodnie rozwijać, bo też trudno dogadać się z żydowskimi gospodyniami, co to jest „prawdziwe” mace braj albo czego nie powinno zabraknąć w krincelkach.

Pozostało jeszcze 83% artykułu
Reklama
Historia
Wielkie Muzeum Egipskie otwarte dla zwiedzających. Po 20 latach budowy
Materiał Promocyjny
Aneta Grzegorzewska, Gedeon Richter: Leki generyczne też mogą być innowacyjne
Historia
Kongres Przyszłości Narodowej
Historia
Prawdziwa historia agentki Krystyny Skarbek. Nie była polską agentką
Historia
Niezależne Zrzeszenie Studentów świętuje 45. rocznicę powstania
Materiał Promocyjny
Osiedle Zdrój – zielona inwestycja w sercu Milanówka i… Polski
Historia
Którędy Niemcy prowadzili Żydów na śmierć w Treblince
Reklama
Reklama