Reklama
Rozwiń
Reklama

Czar nadziewanych klusek

Publikacja: 18.08.2008 10:52

Czar nadziewanych klusek

Foto: Rzeczpospolita

Kniszki czy knysze? W tej materii panuje duże rzeczy pomieszanie. Ogólnie rzecz biorąc, chodzi o pieczone nadziewane ciasto. I o ile w kwestii nadzień jest mniej więcej zgoda, o tyle już samo ciasto bywa krańcowo różne. Dziś rozpowszechnione w Polsce knysze to duże pierogi drożdżowe, przeważnie w kształcie trójkąta, które pochodzą z Ukrainy. Przyjęły się najpierw w kuchni żydowskiej i potem podbiły ulice Nowego Jorku.

Natomiast z nazwą „kniszki” wiążą się niewielkie zapiekane knedle z ciasta ziemniaczanego lub mącznego, ale bez drożdży. Poniżej dwa ciekawe przepisy, także co do kształtu potrawy.

ciasto:

1 kg ziemniaków

2 jajka, 2 cebule

Reklama
Reklama

200 g mąki pszennej

3 łyżki mąki ziemniaczanej

4 łyżki gęsiego smalcu lub oleju

1 łyżeczka soli

tłuszcz do wysmarowania blachy

farsz:

Reklama
Reklama

500 g pieczonej wątróbki wołowej

1 jajko

5 ząbków czosnku

2 łyżeczki posiekanej szałwii

pół łyżeczki soli

pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

Reklama
Reklama

Ziemniaki ugotować i rozgnieść na puree. Wbić jajka, dodać obie mąki, startą cebulę, smalec, sól i pieprz. Wyrobić ciasto.

Wszystkie składniki farszu wymieszać na jednolitą masę.

Odrywać kawałki ciasta i formować z nich stożki lub ostrosłupy wysokości 2,5 cm. Każdy stożek przygnieść palcem z góry na czubku i wepchnąć palec dość głęboko. W powstałe wgłębienia ponakładać farsz. Posmarować kniszki rozkłóconym jajkiem i ułożyć na natłuszczonej blasze. Piec ok. 20 minut w temperaturze 180 st., aż się zazłocą.

ciasto:

300 g przesianej mąki

Reklama
Reklama

2 jajka

2/3 szklanki oleju

1 łyżeczka proszku do pieczenia

pół łyżeczki soli

olej do wysmarowania blachy

Reklama
Reklama

farsz:

250 g gotowanej wołowiny (z rosołu)

1 cebula, 2 jajka

pieprz i sól

Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Jajka roztrzepać z olejem. Wlać w zagłębienie w mące. Wyrobić ciasto. Rozwałkować cienko i posmarować lekko olejem.

Reklama
Reklama

Mięso drobno posiekać. Podobnie cebulę. Wymieszać wszystkie składniki farszu. Wyłożyć farsz na prostokąt rozwałkowanego ciasta wzdłuż jednego z dłuższych brzegów. Zwinąć w rulon, dwa lub trzy razy dookoła. Pokroić na plastry grubości ok. 2 cm. Ułożyć na wysmarowanej blasze i piec ok. 30 minut w temperaturze 180 st.

Druga wersja:

Z rozwałkowanego ciasta wycinać szklanką kółka. Nakładać na nie po łyżeczce farszu. Podnieść brzegi z trzech stron i zlepić tak, żeby na górze pozostał otwarty trójkąt, przez który widać farsz. Piec j. w.

Kniszki czy knysze? W tej materii panuje duże rzeczy pomieszanie. Ogólnie rzecz biorąc, chodzi o pieczone nadziewane ciasto. I o ile w kwestii nadzień jest mniej więcej zgoda, o tyle już samo ciasto bywa krańcowo różne. Dziś rozpowszechnione w Polsce knysze to duże pierogi drożdżowe, przeważnie w kształcie trójkąta, które pochodzą z Ukrainy. Przyjęły się najpierw w kuchni żydowskiej i potem podbiły ulice Nowego Jorku.

Pozostało jeszcze 81% artykułu
Reklama
Historia
Wielkie Muzeum Egipskie otwarte dla zwiedzających. Po 20 latach budowy
Materiał Promocyjny
Czy polskie banki zbudują wspólne AI? Eksperci widzą potencjał, ale też bariery
Historia
Kongres Przyszłości Narodowej
Historia
Prawdziwa historia agentki Krystyny Skarbek. Nie była polską agentką
Historia
Niezależne Zrzeszenie Studentów świętuje 45. rocznicę powstania
Materiał Promocyjny
Urząd Patentowy teraz bardziej internetowy
Historia
Którędy Niemcy prowadzili Żydów na śmierć w Treblince
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama