Reklama
Rozwiń

Czar nadziewanych klusek

Publikacja: 18.08.2008 10:52

Czar nadziewanych klusek

Foto: Rzeczpospolita

Kniszki czy knysze? W tej materii panuje duże rzeczy pomieszanie. Ogólnie rzecz biorąc, chodzi o pieczone nadziewane ciasto. I o ile w kwestii nadzień jest mniej więcej zgoda, o tyle już samo ciasto bywa krańcowo różne. Dziś rozpowszechnione w Polsce knysze to duże pierogi drożdżowe, przeważnie w kształcie trójkąta, które pochodzą z Ukrainy. Przyjęły się najpierw w kuchni żydowskiej i potem podbiły ulice Nowego Jorku.

Pozostało jeszcze 81% artykułu

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Historia
Jakie tajemnice skrywa jeszcze więzienie przy Rakowieckiej w Warszawie
Historia
Zrabowany pierścień króla Zygmunta Starego w niemieckich rękach
Historia
Lądowa epopeja żaglowca Vasa
Historia
Wikingowie: w poszukiwaniu nowego domu
Historia
07 potyka się o własne nogi. Odtajnione akta ujawniły nieznane fakty o porwaniu Bohdana Piaseckiego