Czar nadziewanych klusek

Publikacja: 18.08.2008 10:52

Czar nadziewanych klusek

Foto: Rzeczpospolita

Kniszki czy knysze? W tej materii panuje duże rzeczy pomieszanie. Ogólnie rzecz biorąc, chodzi o pieczone nadziewane ciasto. I o ile w kwestii nadzień jest mniej więcej zgoda, o tyle już samo ciasto bywa krańcowo różne. Dziś rozpowszechnione w Polsce knysze to duże pierogi drożdżowe, przeważnie w kształcie trójkąta, które pochodzą z Ukrainy. Przyjęły się najpierw w kuchni żydowskiej i potem podbiły ulice Nowego Jorku.

Natomiast z nazwą „kniszki” wiążą się niewielkie zapiekane knedle z ciasta ziemniaczanego lub mącznego, ale bez drożdży. Poniżej dwa ciekawe przepisy, także co do kształtu potrawy.

ciasto:

1 kg ziemniaków

2 jajka, 2 cebule

200 g mąki pszennej

3 łyżki mąki ziemniaczanej

4 łyżki gęsiego smalcu lub oleju

1 łyżeczka soli

tłuszcz do wysmarowania blachy

farsz:

500 g pieczonej wątróbki wołowej

1 jajko

5 ząbków czosnku

2 łyżeczki posiekanej szałwii

pół łyżeczki soli

pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

Ziemniaki ugotować i rozgnieść na puree. Wbić jajka, dodać obie mąki, startą cebulę, smalec, sól i pieprz. Wyrobić ciasto.

Wszystkie składniki farszu wymieszać na jednolitą masę.

Odrywać kawałki ciasta i formować z nich stożki lub ostrosłupy wysokości 2,5 cm. Każdy stożek przygnieść palcem z góry na czubku i wepchnąć palec dość głęboko. W powstałe wgłębienia ponakładać farsz. Posmarować kniszki rozkłóconym jajkiem i ułożyć na natłuszczonej blasze. Piec ok. 20 minut w temperaturze 180 st., aż się zazłocą.

ciasto:

300 g przesianej mąki

2 jajka

2/3 szklanki oleju

1 łyżeczka proszku do pieczenia

pół łyżeczki soli

olej do wysmarowania blachy

farsz:

250 g gotowanej wołowiny (z rosołu)

1 cebula, 2 jajka

pieprz i sól

Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Jajka roztrzepać z olejem. Wlać w zagłębienie w mące. Wyrobić ciasto. Rozwałkować cienko i posmarować lekko olejem.

Mięso drobno posiekać. Podobnie cebulę. Wymieszać wszystkie składniki farszu. Wyłożyć farsz na prostokąt rozwałkowanego ciasta wzdłuż jednego z dłuższych brzegów. Zwinąć w rulon, dwa lub trzy razy dookoła. Pokroić na plastry grubości ok. 2 cm. Ułożyć na wysmarowanej blasze i piec ok. 30 minut w temperaturze 180 st.

Druga wersja:

Z rozwałkowanego ciasta wycinać szklanką kółka. Nakładać na nie po łyżeczce farszu. Podnieść brzegi z trzech stron i zlepić tak, żeby na górze pozostał otwarty trójkąt, przez który widać farsz. Piec j. w.

Kniszki czy knysze? W tej materii panuje duże rzeczy pomieszanie. Ogólnie rzecz biorąc, chodzi o pieczone nadziewane ciasto. I o ile w kwestii nadzień jest mniej więcej zgoda, o tyle już samo ciasto bywa krańcowo różne. Dziś rozpowszechnione w Polsce knysze to duże pierogi drożdżowe, przeważnie w kształcie trójkąta, które pochodzą z Ukrainy. Przyjęły się najpierw w kuchni żydowskiej i potem podbiły ulice Nowego Jorku.

Pozostało 81% artykułu
Historia
Paweł Łepkowski: Najsympatyczniejszy ze wszystkich świętych
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Historia
Mistrzowie narracji historycznej: Hebrajczycy
Historia
Bunt carskich strzelców
Historia
Wojna zimowa. Walka Dawida z Goliatem
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Historia
Archeologia rozboju i kontrabandy