Reklama
Rozwiń

Zaskakująca kasza z kokardami

Są potrawy, które na pierwszy rzut oka czy ucha nie zwiastują podniebiennych rozkoszy, zwłaszcza kiedy łączą składniki uważane za wzajemnie się wykluczające, tymczasem kiedy je odpowiednio przyrządzić, okazują się arcysmakowite. Tak ma się rzecz z kaszą i makaronem.

Publikacja: 25.08.2008 11:12

Zaskakująca kasza z kokardami

Foto: EAST NEWS

Kuchnia Żydów aszkenazyjskich miała zawsze szczególne predylekcje do osobliwych kombinacji z makaronem, że wspomnę choćby lokszen kugel, czyli makaronowo-serowo-jabłkowy zapiekany deser. Podobnie jest z kaszą, której w czulencie mogą towarzyszyć zarówno ziemniaki, jak i fasola, i to naraz, w jednym garnku (przepisy na oba dania podawałem we wcześniejszych rozdzialikach niniejszej miniksiążki kucharskiej).

Nazwa warniszki, raczej mało rozpowszechniona w Rzeczypospolitej, pochodzi najprawdopodobniej z Ukrainy, a stosowana jest przez Żydów zamieszkałych w Ameryce, z tym że odnosi się jedynie do makaronu i cała nazwa po angielsku brzmi kasha varnishkes. Tradycja, że do tej potrawy stosuje się akurat makaronowe kokardki, nie wiadomo skąd się wzięła, ale według rozmaitych źródeł wydaje się mocno ugruntowana.

Czytaj o tym, co dla Ciebie ważne.

Sprawdzaj z nami, jak zmienia się świat i co dzieje się w kraju. Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia, historia i psychologia w jednym miejscu.
Historia
Jakie tajemnice skrywa jeszcze więzienie przy Rakowieckiej w Warszawie
Historia
Zrabowany pierścień króla Zygmunta Starego w niemieckich rękach
Historia
Lądowa epopeja żaglowca Vasa
Historia
Wikingowie: w poszukiwaniu nowego domu
Historia
07 potyka się o własne nogi. Odtajnione akta ujawniły nieznane fakty o porwaniu Bohdana Piaseckiego
Historia
Gobi – pustynia jak z innej planety