Aktualizacja: 25.08.2008 11:12 Publikacja: 25.08.2008 11:12
Foto: EAST NEWS
Kuchnia Żydów aszkenazyjskich miała zawsze szczególne predylekcje do osobliwych kombinacji z makaronem, że wspomnę choćby lokszen kugel, czyli makaronowo-serowo-jabłkowy zapiekany deser. Podobnie jest z kaszą, której w czulencie mogą towarzyszyć zarówno ziemniaki, jak i fasola, i to naraz, w jednym garnku (przepisy na oba dania podawałem we wcześniejszych rozdzialikach niniejszej miniksiążki kucharskiej).
Nazwa warniszki, raczej mało rozpowszechniona w Rzeczypospolitej, pochodzi najprawdopodobniej z Ukrainy, a stosowana jest przez Żydów zamieszkałych w Ameryce, z tym że odnosi się jedynie do makaronu i cała nazwa po angielsku brzmi kasha varnishkes. Tradycja, że do tej potrawy stosuje się akurat makaronowe kokardki, nie wiadomo skąd się wzięła, ale według rozmaitych źródeł wydaje się mocno ugruntowana.
Ludzkie szczątki znaleźli na terenie zamkniętego kilka lat temu aresztu śledczego przy ul. Rakowieckiej w Warsza...
Ukradziony w czasie II wojny światowej przez niemieckich żołnierzy pierścień króla Zygmunta I Starego jest w nie...
Jednym z najsłynniejszych na świecie zabytków jest Regalskeppet, szwedzki okręt królewski Vasa, eksponowany w Sz...
Dla wikingów urządzanie się na Grenlandii było przedsięwzięciem na miarę kolonizacji Księżyca – już choćby z pow...
Akta odtajnione niedawno przez Główne Archiwum Policji ujawniają nieznane fakty o napadzie na konwój przed warsz...
„Gobi ma w sobie żarliwość modlitwy i martwy chłód przekleństwa” – napisał jakiś kronikarz, a my, którzy od kilk...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas