Rybka lubi pływać w śmietanie

Kuchnia pod mezuzą

Publikacja: 20.10.2008 07:28

Rybka lubi pływać w śmietanie

Foto: Rzeczpospolita

Mimo żelaznej w żydowskiej kuchni zasady odseparowania produktów mięsnych od mlecznych, dopuszcza ona łączenie nabiału z rybami. Ryby to nie mięso, zaliczają się do „parwe”, czyli produktów neutralnych, które można łączyć zarówno z mięsem, jak i ze specjałami z mleczarni, byle nie naraz. Oczywiście mowa jest o rybach mających skrzela, łuski i płetwy, bo wszelkie inne uważa się za nieczyste. Na tradycyjnym żydowskim stole nie mógłby pojawić się kawior ani frutti di mare.

Pozostało jeszcze 83% artykułu

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Reklama
Historia
Kim naprawdę był Hans Kloss
Materiał Promocyjny
25 lat działań na rzecz zrównoważonego rozwoju
Historia
Jakie tajemnice skrywa jeszcze więzienie przy Rakowieckiej w Warszawie
Historia
Zrabowany pierścień króla Zygmunta Starego w niemieckich rękach
Historia
Lądowa epopeja żaglowca Vasa
Historia
Wikingowie: w poszukiwaniu nowego domu
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama