Rybka lubi pływać w śmietanie

Kuchnia pod mezuzą

Publikacja: 20.10.2008 07:28

Rybka lubi pływać w śmietanie

Foto: Rzeczpospolita

Mimo żelaznej w żydowskiej kuchni zasady odseparowania produktów mięsnych od mlecznych, dopuszcza ona łączenie nabiału z rybami. Ryby to nie mięso, zaliczają się do „parwe”, czyli produktów neutralnych, które można łączyć zarówno z mięsem, jak i ze specjałami z mleczarni, byle nie naraz. Oczywiście mowa jest o rybach mających skrzela, łuski i płetwy, bo wszelkie inne uważa się za nieczyste. Na tradycyjnym żydowskim stole nie mógłby pojawić się kawior ani frutti di mare.

[ramka][b]ryba zapiekana z ziemniakami[/b]

750 g filetów z białej ryby • 1 kg ziemniaków • 2 jajka • 1,5 szklanki kwaśnej śmietany • 2 łyżki masła • skórka otarta z cytryny • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki • 1 łyżeczka grubo mielonego pieprzu • sól

Masło rozpuścić na patelni. Położyć filety, osolić i smażyć na małym ogniu, przewracając, tak żeby filety puściły wodę, a potem się w niej poddusiły do ścięcia mięsa, ale bez zarumieniania.

Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i pokroić w plastry. W natłuszczonym żaroodpornym naczyniu ułożyć połowę ziemniaków, na nich pokruszone filety, a z wierzchu przykryć resztą ziemniaków.

Jajka roztrzepać ze śmietaną, dodać skórkę otartą z cytryny, natkę pietruszki i pieprz, doprawić solą. Wylać na wierzch ziemniaków. Piec około godziny w temperaturze 160 st.[/ramka]

[ramka]

[b]ryba zapiekana na ostro[/b]

1 kg filetów z białej ryby • 1 cebula • 2 – 3 ząbki czosnku • 1 – 2 łyżki oliwy • 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki • 1 łyżeczka pieprzu cayenne • 2 łyżeczki musztardy • 200 ml białego wytrawnego wina • 2 łyżki posiekanego szczypiorku • pół pęczka posiekanej bazylii • 100 ml kwaśnej śmietany • 2 – 3 szklanki ugotowanego długoziarnistego ryżu • sól

Filety gotować w osolonej wodzie, aż zaczną się rozpadać pod nakłuciem widelca (ok. 5 minut). Osączyć i rozdrobnić widelcem.

Cebulę posiekać, wrzucić na rozgrzaną oliwę i smażyć na niedużym ogniu do przeszklenia. Dodać posiekany czosnek i smażyć jeszcze chwilę. Dodać paprykę, cayenne i musztardę, wymieszać i smażyć jeszcze pół minuty. Dodać rybę, wino, szczypiorek i bazylię. Wymieszać i dusić 2 – 3 minuty na małym ogniu. Zdjąć z ognia, dolać śmietanę i wymieszać.

Spód natłuszczonego żaroodpornego naczynia wysypać ugotowanym ryżem. Na ryż wyłożyć masę rybną. Przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika (180 st.) na 15 minut.[/ramka]

[ramka][b]wędzony pstrąg w cieście[/b]

kilka wędzonych pstrągów • opakowanie mrożonego ciasta francuskiego • jajko

sos: 1 szklanka kwaśnej śmietany • 1 łyżka tartego chrzanu • 2 łyżki siekanego koperku • 1 łyżka małych kaparów

Pstrągi ostrożnie obrać z ości, tak żeby filety pozostały mniej więcej w całości. Ciasto rozmrozić i pokroić w odpowiednie prostokąty. Każdy filet ułożyć na cieście i „zapakować”, odpowiednio sklejając brzegi (przed sklejeniem dobrze jest posmarować to miejsce rozkłóconym jajkiem).

Ułożyć na natłuszczonej blasze, posmarować jajkiem i ponakłuwać widelcem. Piec w temperaturze 220 st. aż ciasto się przyrumieni (8 – 10 minut).Śmietanę, chrzan i koperek zmiksować na gładką masę. Dodać kapary i wymieszać. Ewentualnie doprawić solą.

Rybę w cieście podawać polaną sosem.[/ramka]

Mimo żelaznej w żydowskiej kuchni zasady odseparowania produktów mięsnych od mlecznych, dopuszcza ona łączenie nabiału z rybami. Ryby to nie mięso, zaliczają się do „parwe”, czyli produktów neutralnych, które można łączyć zarówno z mięsem, jak i ze specjałami z mleczarni, byle nie naraz. Oczywiście mowa jest o rybach mających skrzela, łuski i płetwy, bo wszelkie inne uważa się za nieczyste. Na tradycyjnym żydowskim stole nie mógłby pojawić się kawior ani frutti di mare.

Pozostało 83% artykułu
Historia
Telefony komórkowe - techniczne arcydzieło dla każdego
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Historia
Paweł Łepkowski: Najsympatyczniejszy ze wszystkich świętych
Historia
Mistrzowie narracji historycznej: Hebrajczycy
Historia
Bunt carskich strzelców
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Historia
Wojna zimowa. Walka Dawida z Goliatem