Reklama

W języku polskim

Cymes

Publikacja: 15.12.2008 08:16

Specjał, rarytas, rzecz wartościowa, wyborowa. Cymes (jid., od niem. zum essen: do jedzenia; Aleksander Brückner etymologię pojęcia wywodzi zaś od węgierskiego słowa cimes: utytułowany, co jest „nazwą konia bohaterskiego”) to potrawa złożona z warzyw i owoców – w Polsce głównie z marchwi i miodu – zaliczana do ciepłych dań deserowych. W tradycji kuchni żydowskiej – legumina podawana podczas uroczystych posiłków, zwłaszcza wieczerzy na rozpoczęcie szabatu.

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Reklama
Historia
Kim naprawdę był Hans Kloss
Historia
Jakie tajemnice skrywa jeszcze więzienie przy Rakowieckiej w Warszawie
Historia
Zrabowany pierścień króla Zygmunta Starego w niemieckich rękach
Historia
Lądowa epopeja żaglowca Vasa
Materiał Promocyjny
Sprzedaż motocykli mocno się rozpędza
Historia
Wikingowie: w poszukiwaniu nowego domu
Reklama
Reklama