Już za 19 zł miesięcznie przez rok
Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Aktualizacja: 09.09.2009 14:52 Publikacja: 09.09.2009 14:52
Nerki smażone
Foto: Free/Stockfood
Zalicza się do nich także pośledniejsze części tuszy, jak ogony, ratki czy głowiznę. Wykorzystywanie podrobów w kuchni wypływało zawsze ze względów ekonomicznych, jako że każde ubite zwierzę należało wykorzystać maksymalnie; w dzisiejszych czasach są to po prostu najtańsze produkty zwierzęce. Jednocześnie od pradziejów niektóre z podrobów stanowiły specjalny przysmak, przysługujący najważniejszym czy najbardziej zasłużonym członkom wspólnoty – zwłaszcza wątroba, serce czy mózg, a np. wśród ludów kaukaskich baranie oczy i jądra.
Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Ludzkie szczątki znaleźli na terenie zamkniętego kilka lat temu aresztu śledczego przy ul. Rakowieckiej w Warsza...
Ukradziony w czasie II wojny światowej przez niemieckich żołnierzy pierścień króla Zygmunta I Starego jest w nie...
Jednym z najsłynniejszych na świecie zabytków jest Regalskeppet, szwedzki okręt królewski Vasa, eksponowany w Sz...
Dla wikingów urządzanie się na Grenlandii było przedsięwzięciem na miarę kolonizacji Księżyca – już choćby z pow...
Akta odtajnione niedawno przez Główne Archiwum Policji ujawniają nieznane fakty o napadzie na konwój przed warsz...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas