Pyszności najmniejszej mniejszości

Omawiając kuchnie różnych mniejszości etnicznych i religijnych północno-wschodnich Kresów, nie wolno pominąć starowierców, zwanych też staroobrzędowcami, bezpopowcami, raskolnikami.

Aktualizacja: 28.10.2009 19:20 Publikacja: 28.10.2009 17:20

Na III Pikniku Staroobrzędowców, Gabowe Grądy 2007 r.

Na III Pikniku Staroobrzędowców, Gabowe Grądy 2007 r.

Foto: fot. Andrzej Sidor/Forum

Znaleźli tu schronienie w XVIII wieku, uciekając przed prześladowaniami religijnymi po odrzuceniu przez siebie reform prawosławnych obrzędów wprowadzonych przez patriarchę Nikona. Wielu z nich aż do dziś przetrwało w wierze przodków, kultywując dawny język, obyczaje i kuchnię.

Gospodarstwa starowierców wyróżniały się zawsze skromnością i czystością, mają oni też szczególnie sympatyczny stosunek do zwierząt – świnki pasą się na urozmaiconym szerokim wybiegu, a pies idzie we wsi środkiem drogi – znak, że nikt w niego jeszcze kamieniem nie celował.

Pozostało jeszcze 85% artykułu

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Reklama
Historia
Kim naprawdę był Hans Kloss
Materiał Promocyjny
25 lat działań na rzecz zrównoważonego rozwoju
Historia
Jakie tajemnice skrywa jeszcze więzienie przy Rakowieckiej w Warszawie
Historia
Zrabowany pierścień króla Zygmunta Starego w niemieckich rękach
Historia
Lądowa epopeja żaglowca Vasa
Historia
Wikingowie: w poszukiwaniu nowego domu
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama